IAEA Başkanı: Zaporijya nükleer santralinde durum kontrolden çıktı

IAEA Başkanı Grossi, Rusya'nın kontrolündeki Zaporijya nükleer santralinin güvenliğiyle ilgili bilgiye erişemediklerini açıkladı, durumun "tamamen kontrolden çıktığını" söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Başkanı Rafael Grossi, Ukrayna'nın Zaporijya nükleer santraline halen erişimin olmadığını bu nedenle santraldeki durumla ilgili yeterli bilgiye sahip olmadıklarını ifade ederek durumun "kontrolden çıktığını" ileri sürdü.

AP'ye konuşan IAEA Başkanı Rafael Grossi, Rusya ordusunun mart ayında ele geçirdiği Zaporijya nükleer santralindeki durumun "her geçen gün daha tehlikeli hale geldiğini" savundu. Grossi, Zaporijya santralinde "nükleer güvenliğin her ilkesinin ihlal edildiğini" ve bunun "son derece tehlikeli olduğunu" ifade ederek santral çalışanlarıyla da yeterli irtibatı sağlayamadıklarını kaydetti.

IAEA Başkanı, "Nükleer malzemelerin korunduğundan emin olmak için teftişler yapılmalı, çünkü orada denetlenecek çok sayıda nükleer malzeme var. Çernobil'e yaptığımız ziyaret gibi, oraya gidebilmek konusunda da ısrarcıyım" diye konuştu. 

Uluslararası Atom Enerji Kurumu, Ukrayna'nın en büyük nükleer santrallerinden Zaporijya'nın Rusya'nın kontrolüne geçmesi üzerine santralin denetime açılması için çağrıda bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)