Husilerin lideri: İsrail saldırıları durmazsa gerilimi daha da tırmandıracağız

Yemen'deki Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının devam etmesi halinde "gerilimi daha da tırmandıracaklarını" söyledi.

Yemen'deki eylemlerde Abdulmelik el-Husi'nin posterleri de kullanılıyor. (Fotoğraf: Arşiv)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yemen'deki İran destekli Husilerin (Ensarullah Hareketi) lideri Abdulmelik el-Husi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları ve ablukası sona ermediği sürece Kızıldeniz'deki saldırılarını artırma tehdidinde bulundu.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Husilerin televizyon kanalına açıklama yapan Abdulmelik el-Husi, "Saldırganları (İsrail'i) Gazze'ye yönelik saldırılarını ve kuşatmayı durdurmaları konusunda uyarıyoruz, aksi takdirde gerilimi daha da tırmandırmaya çalışacağız" diye konuştu.

Yemen halkının "askeri ve genel seferberlik konusundaki haklı ve onurlu duruşu çerçevesinde" Kızıldeniz'deki tüm faaliyetlerini sürdüreceğini dile getiren Husi, Yemen halkının, tüm cesareti ve kararlılığıyla "ABD, İsrail ve İngiltere'den oluşan şer üçlüsünün" karşısında durduğunu, zaferler kazandığını ve tüm cesaretiyle düşmanlara saldırdığını söyledi.

Husi, bu sabah Amerikan ve İngiliz gemilerine saldırılar gerçekleştirdiklerini ve yapılması gerekeni yapmaktan çekinmeyeceklerini aktardı.

Husiler bugün Kızıldeniz'de biri Amerikalı, diğeri İngiliz olmak üzere iki gemiyi deniz füzeleriyle hedef aldıklarını ve gemilerin doğrudan isabet aldığını açıklamıştı.

Ne olmuştu?

Filistin'in Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla saldırı başlatmıştı.

Gazze'den İsrail topraklarına binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmış, daha sonra Gazze'ye karadan harekat düzenlemişti.

İsrail saldırısının ardından, Yemen'deki Husi hareketi, Kızıldeniz üzerinden çok sayıda füze ve İHA saldırısı ile İsrail'i hedef almıştı. Füzelerin bazıları İsrail tarafından, bazıları İsrail'e destek için bölgeye gönderilen ABD savaş gemileri tarafından vurulmuştu. Husiler, İsrail bağlantılı ticari gemilere de saldırılar düzenleyeceklerini duyurmuştu.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı.

Pentagon, 6 Aralık'ta Husi güçlerinin Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası "Deniz Görev Gücü" kurulması için görüşmeler yaptıklarını, 18 Aralık'ta da "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir misyonun oluşturulduğunu açıklamıştı.

Bunun üzerine Husiler, ABD bağlantılı gemileri de hedef almaya başladı.

ABD ve İngiltere, Yemen'e 12 Ocak günü sabaha karşı ilk hava saldırısını düzenlemiş ve saldırılarını devam ettirmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)