Husilerden ABD ve İngiltere vatandaşı STK çalışanlarına: Yemen'i terk edin

Yemen'deki Husiler, BM ve başkent Sana merkezli insani yardım kuruluşlarının ABD'li ve İngiliz çalışanlarından 30 gün içinde ülkeyi terk etmelerini istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yemen'deki Husi yetkililer, ABD ve İngiltere'nin ülkedeki Husi hedeflerine düzenlediği saldırıların ardından Birleşmiş Milletler (BM) ve başkent Sana merkezli insani yardım kuruluşlarından ülkeyi bir ay içinde terk etmelerini istedi. 

'ABD VE İNGİLTERE VATANDAŞLARINI İŞE ALMAYIN'

Reuters'ın konuyla ilgili bir belgeye ve bir Husi yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Husilerin dışişleri bakanlığından BM'nin Yemen'deki insani yardım koordinatörü vekili Peter Hawkins'e gönderilen mektupta, "Bakanlık, ABD ve İngiltere vatandaşlığı taşıyan yetkilileri ve çalışanları 30 gün içinde ülkeden ayrılmaya hazırlanmaları gerektiği konusunda bilgilendirmek durumunda olduğunuzu vurgulamak ister" denildi. 

Mektupta ayrıca yabancı kuruluşlardan Yemen'deki faaliyetleri için ABD ve İngiltere vatandaşlığı taşıyan kişileri işe almamaları istendi. Baş Husi müzakerecisi Mohammed Abdulsalam da söz konusu mektubun doğruluğunu teyit etti. 

Ne olmuştu?

İran'ın desteklediği Yemen'deki Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023 tarihinde, Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da insansız hava aracı (İHA) ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başlamıştı. ABD güçleri, bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze İHA'larını düşürdüğünü belirtti. Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık'ta bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlere karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı. Husiler dün yaptıkları açıklamada, ABD ve İngiltere'in Yemen'in dört kentine 18 hava saldırısı düzenlediğini bildirdi. (DIŞ HABERLER)