'Hukuka aykırı' bulunmuştu: Mülteci çocuklar otellere yerleştiriliyor

İngiltere'de Yüksek Mahkeme kararına rağmen Kent'te 100'den fazla refakatsiz mülteci çocuğun daha İçişleri Bakanlığı tarafından otellere yerleştirildiği açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de Yüksek Mahkeme'nin söz konusu uygulamayı 'hukuka aykırı' bulan kararına rağmen İçişleri Bakanlığı'nın yalnız mülteci çocukları Kent bölgesinde otellere yerleştirmeye devam ettiği açıklandı. Son haftalarda otellere yerleştirilen refakatsiz mülteci çocukların sayısının 100'ün üzerinde olduğu ifade ediliyor.

The Guardian'ın haberine göre, otellerden 200'ün üzerinde mülteci çocuğun kaybolduğu iddialarının ardından İngiltere'deki insan hakları ve mülteci örgütleri hükümetin bu uygulamasını kınamıştı. Kent Bölge Konseyi ise söz konusu uygulamanın sebeplerinden birinin 'gelen çocuk sayısıyla baş edemiyor oluşları' olduğunu iddia etti. 

'ÇOCUKLARA OLMASI GEREKTİĞİ GİBİ BAKMIYORLAR'

Konsey, coğrafi konumu sebebiyle küçük botlarla Kent kıyılarına gelen refakatsiz çocukların kendi sorumluluklarına olduğunu, Birleşik Krallık ve sığınmacı çocuklara yönelik yasal yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlandıklarını aktardı. Yüksek Mahkeme ise İngiltere İçişleri Bakanlığı ve Kent Bölge Konseyi'nin 'bu çocuklara olması gerektiği gibi bakmadıklarına ve böylece hukuka aykırı davrandıklarına' hükmetmişti.

Davanın bir sonraki duruşması 15 Eylül'de görülecek. Mahkeme,  daha önce görülen duruşmalardan birinde İçişleri Bakanlığı'nın çocukları otellere yerleştirme uygulamasının hukuka aykırı olduğunu belirtmişti. Geçen hafta verilen bir diğer kararda da Kent Bölge Konseyi'nin çocuklara yaklaşımında hukuka aykırı davrandığına hükmedildi. 

Konsey, bin 30 bakıma muhtaç kimsesiz çocuğun yanı sıra 661 mülteci çocuğa baktıklarını söyledi. Dava kapsamında görülen bir duruşmada İçişleri Bakanlığı da 15 Ağustos itibarıyla yeni gelen 130 refakatsiz mülteci çocuğun otellere yerleştirildiğini kabul etti. 100'den fazla çocuk ise bakanlığın kendilerini yerleştirdiği otellerde kayboldu. (DIŞ HABERLER)