İddia: Mülteci çocuklar cinsel suçluların tutulduğu yetişkin hapishanesine gönderildi

İngiltere merkezli Haklar için İnsanlar Ağı, ülkeye deniz yoluyla ulaşan mülteci çocukların çok sayıda cinsel suçlunun da tutulduğu Elmley hapishanesine yerleştirildiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'nin Haklar için İnsanlar Ağı isimli sivil toplum kuruluşu, teknelerle İngiltere'ye varan ve yanlarında kendilerine refakat eden herhangi bir yetişkin bulunmayan mülteci çocukların cinsel suçlardan yargılanan ya da bu suçlardan hüküm giymiş olan yetişkinlerle aynı hapishaneye yerleştirildiğini iddia etti.

The Guardian gazetesinin haberine göre, Haklar için İnsanlar Ağı çalışanları, bugüne kadar 14 refakatsiz mülteci çocuğun Kent'teki HMP Elmley hapishanesine gönderildiğini, bu çocuklardan birinin hapishanede yedi ay geçirdiğini ve sadece 14 yaşında olduğunu aktardı. Kuruluş, çoğu insan kaçakçıları tarafından ülkeye getirildiği değerlendirilen ve yabancı yetişkin tutuklularla aynı hapishaneye koyulan çocuk sayısının arttığını bildirdi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NA ÇAĞRI: DERHAL SERBEST BIRAKIN

Elmley Hapishanesi'nde yapılan en son teftiş ve inceleme, İngiltere vatandaşı olmayanların tutulduğu hapishane blokunun aynı zamanda cinsel suçluları da barındırdığını ortaya koymuştu. Bu bloğa yerleştirilen çocukların çoğunlukla Libya üzerinden İngiltere'ye gelen Sudanlı ya da Güney Sudanlılar olduğu, çoğunun insan kaçakçılığı ile ülkeye getirildiği ya da istismar ve sömürüye maruz kaldığı bilgisi paylaşıldı.

Bu iddiaların basına yansımasının ardından İngiltere İçişleri Bakanlığı'na konuyla ilgili soruşturma başlatma ve yetişkin hapishanesinde tutulduğu düşünülen tüm çocukların derhal salıverilmesi çağrısında bulunuldu.

'YANLIŞ VE TEHLİKELİ'

İnsan Hakları Ağı'ndan Maddie Harris, kuruluşun binden fazla çocukla çalıştığını ve yetişkinlerin olduğu hapishanelere gönderilen çocukların 'çok ciddi zarar görmüş' olan çocuklar arasında bulunduğunu kaydetti. Harris, "Bu çocuklar hücrelerine kilitleniyor, kimden yardım isteyeceklerini bilmiyor" diyerek çocukların hukuki yardıma erişmekten ya da göç yetkililerin aldığı keyfi kararlara karşı çıkmaktan alıkonulduğunu söyledi. Harris, "Bunlar güvenlik ararken kendilerini bir yetişkin hapishanesinde bulan, koruma sağlanmayan ve çok büyük zarara maruz bırakılan çocuklar" ifadelerini kullandı.

Coram isimli çocuk hakları örgütünün göçmen çocuklar projesi direktörü Anita Hurrell de konuya ilişkin açıklamasında "Bu çocukları kriminalize etmek yanlış; onları yetişkin erkeklerin olduğu hapishanelere göndermek tehlikeli" değerlendirmesini yaptı.

YAŞ TESPİTİNDE 'YETİŞKİN' OLDUĞU TESPİT EDİLEN ÇOCUKLAR

Elmley'e gönderilen çocukların İngiltere İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan ve pek çok uzmanın 'gelişigüzel ve keyfi' olmakla eleştirdiği yaş tespitinde 'yetişkin' olduklarına karar verildiği, ardından hapishaneye gönderildiği bilgisi de paylaşıldı.

Öte yandan, Observer'ın ulaştığı son veriler, yüzlerce mülteci çocuğun İngiltere İçişleri Bakanlığı tarafından 'yanlışlıkla' yetişkin kategorisinde değerlendirildiğini ortaya koydu. Buna göre, bakanlığın yaş tespitine aldığı refakatsiz mülteci çocukların yarısından çoğunun sonradan çocuk olduğu ortaya çıkmıştı. (DIŞ HABERLER)