Hukuk öğrencileri adliyeleri dolaştı: '15 yaş altı çocuklara aile içi istismar çok yaygın'

"Kız Çocuklarının Adalete Erişimi" programında konuşan hukuk öğrencileri, Ankara adliyelerindeki incelemelerini anlattı: "Mahkemelerde fiziki mekan yetersiz. 15 yaş altı aile içi istismar çok yaygın."

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Uçan Süpürge Vakfı ile Ankara Barosu işbirliğinde 11 Ekim "Dünya Kız Çocukları" günü kapsamında "Kız Çocuklarının Adalete Erişimi" konulu program düzenlendi.

Ankara Barosu’nda gerçekleşen programda Uçan Süpürge’nin Kanada Büyükelçiliği ve Avrupa Konseyi iş birliğinde yürüttüğü proje kapsamında 14 haftalık eğitimlere katılan hukuk öğrencileri ve stajyer avukatlar kız çocuklarının adalete erişimi, çocuk yaşta erken ve zorla evlilikler, kız çocuklarının cinsel istismarı ve kız çocuklarının insan hakları gibi başlıklarda sunumlar gerçekleştirdi.

'KIZ ÇOCUKLARININ ADALETE ERİŞİMİ NEREDEYSE İMKANSIZ'

Programın açılışında konuşan Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Ceren Kalay Eken, kadınların adalete erişiminin zor olduğu Türkiye’de kız çocuklarının adalete erişiminin neredeyse imkansız olduğuna vurgu yaptı.

Uçan Süpürge Vakfı Koordinatörü Ceren Kurt da 100 hukuk fakültesi öğrencisi ile 15 stajyer avukatın 14 hafta boyunca alanında uzman isimlerden eğitim aldıklarını kaydetti.

'ÇOCUK MAHKEMELERİNDE FİZİKİ MEKAN YETERSİZ’

Programda ‘Kız çocuklarının adalete erişiminde uygulamadaki sorunlar’ başlığında sunum yapan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri, Ankara’daki adliyelerde gerçekleştirdikleri incelemeleri paylaştı.

Ankara’da çocukların adalete erişimi noktasında uygulamadaki sorunları araştırmak için adliyeleri dolaştıklarını ifade eden hukuk öğrencilerine göre, çocuk mahkemelerinde fiziki mekan yetersizliği gözle görülebilir durumda.

'15 YAŞ ALTI AİLE İÇİ İSTİSMAR ÇOK YAYGIN’

Yargılama aşamasındaki uygulamalar için de çocuk savcıları ile görüşme gerçekleştirdiklerini kaydeden öğrenciler, "Bu konuda görüştüğümüz bir savcı, çocuk mağdur sayısının yaygın olduğunu belirtti. Özellikle 15 yaş altı aile içi istismarın çok yaygın olduğunu söyledi" dedi.

Soruşturma aşamasındaki uygulamalar için de başka bir savcı ile yaptıkları görüşmeden bahseden hukuk öğrencileri, "Savcı çocuklar için fiziksel ve mekansal alanların yeterli olduğunu söyledi. Hatta kız çocuklarına ayrımcılık yaparak, “Onları ayrı odaya bile alıyoruz” dedi" ifadelerini kullandı.

ÇOCUK HAKİMİ: İSTİSMAR AİLE YAPISI VE AİLE TEMELİ İLE İLGİLİ

Araştırma kapsamında bir çocuk hakimi ile de yapılan görüşmeyi anlatan öğrencilerin konuşmasında şu ifadeler dikkat çekti:

"Görüşmede hakim mevzuatta ve uygulamada sorun olmadığını söyledi. Bu durumun aile yapısı ve aile temeli ile ilgili olduğunu, hukuki bir durum olmadığını kaydetti. Yani istismarın sebebinin çarpık aile düzeni olduğunu söyleyen uygulayıcılar vardı. Ancak genel sorunlara gelindiğinde kız çocuklarının adalete erişiminde infaz rejimi, fiziki ortam yetersizliği, aile yapısı gibi ortak sorunlar vardı. Sorunlar aynı ancak farklı bakış açıları olduğunu gördük. Kısacası yolumuz uzun, kız çocuklarının adalete erişimi zor."