HRW'den 'Batı Şeria' raporu: 'Çocuklar için son 15 yılın en ölümcül senesi'

İnsan Hakları İzleme Örgütü, bir rapor yayınlayarak, "İsrail ordusu ve sınır polis kuvvetleri, Filistinli çocukları neredeyse hiç hesap vermeksizin öldürüyor" değerlendirmesini paylaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), işgal altındaki Batı Şeria'daki çocukların karşı karşıya kaldığı hak ihlalleriyle ilgili 28 Ağustos Pazartesi günü bir rapor yayınladı. "Batı Şeria: İsrail Tarafından Öldürülen Filistinli Çocukların Sayısında Artış" başlıklı raporda, "Yasadışı ve ölümcül güç kullanımına uygulanan sistematik cezasızlığa son verin" çağrısı yapıldı.

'22 AĞUSTOS İTİBARIYLA 34 ÇOCUK ÖLDÜRÜLDÜ'

HRW, 2022'nin son 15 sene içinde Batı Şeria'daki çocuklar için en ölümcül yıl olduğu değerlendirmesini paylaştı. HRW'nin açıklamasında, "İsrail ordusu ve sınır polis kuvvetleri, Filistinli çocukları neredeyse hiç hesap vermeksizin öldürüyor" denildi.

AA'nın aktardığına göre, İsrail'in Filistinli sivillere yönelik uyguladığı şiddetin bu yıl da artarak devam ettiği belirtilen açıklamada, "2023 yılında da (yaşam hakkına yönelik ihlaller) aynı hızda devam ediyor veya 2022'yi geçecek" ifadesi kullanıldı. İsrail'in Batı Şeria'daki Filistinli çocuklara yönelik işlediği suçlara vurgu yapılan raporda, İsrail'in Batı Şeria'da 2023 yılında '22 Ağustos tarihine kadar 34 Filistinli çocuğu öldürdüğü' belirtildi.

'ÖLDÜRÜCÜ GÜÇ KULLANMAYA SON VERİN'

İsrail'i 'Batı Şeria'daki asker ve polislerin bilhassa çocuklara karşı öldürücü güç kullanmaya son vermeye' çağıran HRW, 'zorunlu haller haricinde kasti öldürmeyi yasaklayan talimatlar çıkarılarak güvenlik güçleriyle ve kamuoyuyla paylaşılmasını' talep etti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliği'ne İsrail'in Filistinli çocuklara yönelik hak ihlallerini raporlandırması talebinde bulunulan açıklamada ayrıca, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Filistin'deki ofisinde çocuklara yönelik hak ihlalleri başta olmak üzere soruşturmaların hızlandırılması ve 'İsrail'in ağır ihlallerine son vermek amacıyla, yardımların 2023'te İsrail'e 3 milyar 800 milyon dolar askeri yardım sözü veren ABD gibi ülkeler tarafından şartlı yapılması' tavsiyesinde bulunuldu. (DIŞ HABERLER)