Horon ve aerobik nasıl madalya getirdi: Hamsi gibi oynadık

Dünya Kupası'nda horon temalı performansla bronz madalya kazanan Aerobik Cimnastik Grup Milli Takımı, turnuvada elde ettikleri başarıyı anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Aerobik Cimnastik Grup Milli Takımı Dünya Kupası’nda üçüncü oldu ve tarihinde ilk kez madalya sevinci yaşadı. Ayşe Begüm Onbaşı, Mehmet Utku Çırak, Ahmet Meriç Turmamış, Can Sarı ve İsmail Yağız Altıparmak'tan oluşan Milli Takım, "horon" temalı performanslarıyla yarıştı.

Milli Takım, Kazım Koyuncu'nun "Hayde", "Uy Aha" ve "Ya Ben Anlatamadum" eserleri eşliğinde gösterdikleri performansla 18 bin 900 puan topladı ve bronz madalya kazandı.

'ELLERİN HAREKETLERİ BALIK GÖRÜNTÜSÜ VERİR'

TRT Haber'e konuşan horon eğitmeni Erol Daldaban, milli sporcuların aerobik cimnastikte kullandıkları horon figürlerinin ne anlama geldiğini, nasıl mesajlar içerdiğini anlattı:

"Horon genelde Karadeniz’in büyük, hırçın dalgalarından esinlenerek yapılmış bir danstır. O bölgenin çabuk ve hareketliliğini, Karadeniz’in hırçın rüzgârını hissederiz. Ve o rüzgârla kalkan kolları, ayakların yere sert sert vurması ve buna benzer bir sürü çevresel etkenlerin dansa yansımasını izleyebiliyoruz. Figürler Karadeniz’in yiğitliğini gösterir. Hamsinin kıpırdaması taklit edilir. Ayakların sert sert vurulması, balıkçıların ayaklarını gemilerin üzerine vurmasında zıplamasından esinlenmiş. Ellerin hareketleri balık duruşunu görüntüsünü verir."

'HORONUN KÜÇÜK FİGÜRLERİ AEROBİK CİMNASTİĞE ENTEGRE EDİLDİ'

Aerobik Cimnastik Teknik Kurulu Başkanı Bahadır Uygur, Karadeniz müziğini ve kültürünü küçük küçük figürlerle aerobik cimnastik ile buluşturduklarını söyledi.

"Türkiye’nin kültürel zenginliğinin, insanların yaşayışı olsun, aslında bazı figürlerde kullanılmamış değil. Horonun dizilişleri olsun, el hareketleri-tutuşları, ayak vuruşları olsun. Uluslararası hakemlerimizden aynı zamanda teknik kurulumuzdaki Necati hocamızla da görüştük. Ankara’da kampta 2 gün boyunca bazı figürleri çocuklara entegre etmeye çalıştı. Hatta orda kemençenin çalışı var. Ayak vuruşlardaki bazı pozisyonlar var. Sadece cimnastiğe özgü bir şey değil orda Karadeniz’in horonun küçük figürleri aerobik cimnastiğe entegre edildi. Bir halk oyuncusu kadar değil ama yapabildiğimiz kadar değil var."  (HABER MERKEZİ)