Horasan'ın yeni belediye başkanı belli oldu

Belediye başkanlığı görevinden istifa eden Abdulkadir Aydın'ın yerine Horasan Belediyesi Meclisi, Daştan Bingöl'ü belediye başkanı seçti.

Google Haberlere Abone ol

Emrullah Bayrak

ERZURUM - Horasan Belediye Başkanı Abdulkadir Aydın'ın, AK Parti Genel Merkezi'nin talimatları doğrultusunda istifa etmesinin ardından başkanlık seçimi yapıldı.

Horasan Belediyesi Meclisi, başkanlık seçimi için bugün toplandı. Belediye Başkanlığı için Daştan Bingöl ile Murat Aydemir aday oldu. Seçimin üçüncü turunda Daştan Bingöl, en yüksek oyu alarak istifa eden Abdulkadir Aydın'ın yerine Horasan Belediye Başkanı oldu.

ESKİ BAŞKAN BİR AY CEZAEVİNDE KALDI

Abdulkadir Aydın, 2014 ve 2019 yıllarında yapılan yerel seçimlerde Horasan Belediye Başkanlığını kazanmıştı. 2014 yılında Saadet Partisi'nden aday olan Aydın, seçimi kazandıktan sonra AK Parti'ye geçmişti.

Horasan'ın eski belediye başkanlarından Nurettin Aydın'ın oğlu olan Abdulkadir Aydın, 2020 yılında bir ticari meseleden dolayı Yargıtay'ın cezayı onamasıyla cezaevine girdi. Horasan Belediyesi Meclisi, Aydın'ın yerine AK Parti Meclis Üyesi Hüseyin Sağlam'ı başkan seçti.

Vergi Usul Kanununa Muhalefet suçundan 9 yıl hapis cezasına çaptırılarak cezaevine konan Aydın, yapılan itiraz üzerine yeniden yargılandı.

Bir ay cezaevinde kalan ve sonra tahliye edilen Aydın, davadan beraat etti. 2021 yılında Abdulkadir Aydın, beraat sonrası Horasan Belediye Başkanlığı görevine geri döndü. "Hukuk bizi aldı, yine hukuk göreve geri döndürdü." diyen Aydın, şunları söylemişti:

"Hakkımdaki iddiaları müfettişler gelip araştırarak rapor haline getirdiler. Bende ifade verdim. Belediyede yalnızca iki yakın akrabam çalışıyor. Onlar da zaten devlet memuruydu, kurumlar arası geçiş ile belediyemize geldiler. Kanunsuz bir durum var ise inanın onları da gönderirim. Onun haricinde soyadı ‘Aydın’ olan her kişi benim akrabam değil, ilçede 5 bin kişinin soyadı aynı."

YOLSUZLUK İDDİALARI VAR

İki dönemdir AK Parti'den Erzurum'un Horasan ilçesinin Belediye Başkanlığını yürüten Abdulkadir Aydın döneminde yolsuzluk iddiaları hiç gündemden düşmedi.

Temmuz ayında Horasan Belediyesi'ne yönelik gerçekleştirilen operasyonda, Abdülkadir Aydın’ın yeğeni İlhan Aydın tutuklandı. İdari ve Mali Hizmetler Müdürü olan İlhan Aydın, 1.5 milyon lirayı zimmetine geçirmekle suçlanıyor.

En son ekim ayı başında "ihaleye fesat karıştırmak" ve "zimmet" suçlarından yapılan operasyonda ise Belediye Başkanı Abdülkadir Aydın'ın oğlu Zülküf Aydın, Horasan Belediyesinin fen işleri biriminde çalışan Nevzat Karadeniz, muhasebe biriminde çalışan Muhammed İlhan ve Melik Fırat ile Abdulmuttalip Aktaş, Zeki Fırat ve Berat Aydın gözaltına alındı.

Nevzat Karadeniz, Muhammed İlhan ve Melik Fırat tutuklandı. 4 kişi de adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Şüpheliler, 20 milyon liralık yolsuzluk yapmakla suçlanıyor.

Horasan Belediyesine yönelik yapılan yolsuzluk operasyonlarına ilişkin dosyada gizlilik kararı bulunuyor. Bu nedenle iddia edilen yolsuzluğun boyutu konusunda net bir bilgi bulunmuyor. Savcının, yolsuzluk operasyonunu genişletmesi bekleniyor.