Hollanda'daki kargo gemisi 4 gündür yanıyor: 'Daha katı kurallar getirilsin'

Hollanda Kraliyet Armatörler Derneği, dört gündür yanmaya devam eden gemiye ilişkin açıklama yaparak elektrikli otomobillerin denizde taşınmasına ilişkin kuralların sıkılaştırılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hollanda açıklarında 25 Temmuz Salı gecesinden bu yana yanmaya devam eden otomobil yüklü kargo gemisinin daha güvenli bir noktaya çekileceği açıklandı. Gemide yangına neden olduğu belirtilen elektrikli araç sayısının ise 25 değil, 498 olduğu belirlendi. Kargo gemisi, dört gündür yanmaya devam ederken, deniz nakliyat şirketleri, elektrikli otomobillerin taşınması konusunda daha katı kurallar talep etti.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, Hollanda makamları, Almanya’dan Mısır’a otomobil taşıyan Fremantle Highway adlı kargo gemisini güvenli bir bölgeye çekme kararı aldı. Buna göre, gemi, Ameland adasının karşısında bulunan ana karadaki Schiermonnikoog kasabasının 16 kilometre kuzeyindeki bir konuma çekilecek. Yaklaşık 12-14 saat sürmesi beklenen çekme işleminin ne zaman başlayacağına ise gemideki duman ve hava koşullarının durumuna göre karar verilecek.

'GEREKLİ MÜDAHALENİN ARDINDAN LİMANA YÖNLENDİRİLECEK'

Hollandalı yetkililer, çekme işleminin bu haftasonu tamamlanacağını söyledi. Geminin yeni konumunda daha güvenli olacağını vurgulayan yetkililer, kargo gemisinin yeni yerinin geçici olacağını, gerekli müdahale yapıldıktan sonra bir limana yönlendirileceği belirtti. Resmi açıklamaya göre, gemi hâlâ sağlam ve yana yatmıyor. Hükümet, çekmenin riskler içerdiğini ancak Dünya Mirası listesindeki Wadden Adaları, adada yaşayanlar ve doğa için doğrudan olumsuz bir sonuç beklenmediğini bildirdi.

Kargo gemisi sürekli olarak soğutuluyordu. Ancak çok fazla su girmesini ve geminin dengesini tehlikeye atmasını önlemek için 28 Temmuz Cuma günü bu işleme son verildi. Japon nakliye şirketi K-Line’nın Hollanda Haber Ajansı’na yaptığı açıklamaya göre, gemide tamamı yeni olan 3 bin 783 lüks otomobil bulunuyordu. Nakliye şirketine göre, elektrikli araçların alev almadı durumunda yangını söndürmek zorlaşıyor.

'ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN TAŞINMASINA İLİŞKİN KURALLAR SIKILAŞTIRILSIN'

Elektrikli araçlar, pil takımları nedeniyle uzun süre yanmaya devam edebiliyor. Hollanda Kraliyet Armatörler Derneği, elektrikli otomobillerin denizde taşınmasına ilişkin kuralların sıkılaştırılmasını istedi. Derneğe göre, bu ciddi bir sorun çünkü geçen yıl da elektrikli araçların bulunduğu benzer bir gemi, yangın sonucu Azor kıyılarında batmıştı.

Hollanda Kamu Güvenliği Enstitüsü sözcüsü Yvonne Stassen, kamu yayıncısı NOS’a yaptığı açıklamada, pil hücrelerini dışarıdan soğutmanın çok zor olduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler Denizcilik Örgütü (IMO), elektrikli araçların nakliyesi konusunda yeni kurallar üzerinde çalışıyor. Ancak bu kuralların ne zaman uygulanmaya başlanacağı belli değil. Nakliye şirketleri, gelecekte bu tür yeni kazaları önlemek için düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesini istiyor.

Elektrikli araçlar, çarpışmalara ve su ile temasa karşı çok iyi korunuyor, bu da yangın anında söndürme suyunun ulaşmasını zorlaştırıyor. Elektrikli aracın pili bittiğinde bile yeniden tutuşabiliyor. (DIŞ HABERLER)