Hizbullah'a eleştirileriyle tanınan Lübnanlı Şii yayıncı Lokman Slim ölü bulundu

Lübnan'da Hizbullah'a eleştirileriyle tanınan Şii yayıncı Lokman Slim arabasında beş kurşunla öldürülmüş halde bulundu. Cinayet hakkında soruşturma başlatıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Lübnan'da Hizbullah karşıtlığıyla tanınan Şii yayıncı Lokman Slim arabasında başından dört, sırtından bir kurşunla vurularak öldürülmüş halde bulundu. Slim'in kız kardeşi Hizbullah'ı suçlarken, örgütten henüz açıklama gelmedi.

Lokman Slim, Lübnan'ın güneyinde bir arabada vurulmuş olarak bulundu. Davayı takip eden yargıç, Slim'in başından dört, sırtından da bir kurşunla vurulduğunu söyledi. Bir güvenlik kaynağı ise Slim'in cep telefonunun yol kenarında bulunduğunu belirtti. Cinayetin niçin işlendiğine dair henüz somut bir bulgu bulunmuyor.

BEYRUT PATLAMASINDAN HİZBULLAH'I SORUMLU TUTMUŞTU

Bir araştırma merkezinin başında bulunan ve eşiyle birlikte belgeseller çeken Slim, Lübnan'daki iç savaşa dair arşiv oluşturma çabalarının başını çekiyordu. Kendisi de bir Şii olan Slim, Hizbullah'a yönelik eleştirileriyle de tanınıyordu. Hizbullah'ın 'korkutma taktikleri' uyguladığını ve Lübnan siyasetinde tekelleşmeye çalıştığını savunan Slim, son olarak Beyrut patlamasından da örgütü sorumlu tutmuştu. Slim, geçen ay Suudi kanalı el Hadath ile söyleşisinde, Ağustos 2020'de meydana gelen ve 200 kişinin öldüğü patlamada Şam'ın ve Hizbullah'ın rol oynadığını savunmuştu. Hizbullah ise suçlamayı reddetmişti.

HİZBULLAH DESTEKÇİLERİ 'AMERİKAN MAŞASI' OLARAK GÖRÜYORDU

Slim, Hizbullah destekçileri tarafındansa 'büyükelçilik Şii'si' olarak adlandırılıyor ve 'ABD'nin maşası' olarak görülüyordu. Slim'in araştırma merkezinin ABD'den fon almış olmasına dikkat çekiliyordu.

KARDEŞİ İSİM VERMEDEN HİZBULLAH'I SUÇLADI

Cinayetin ardından Cumhurbaşkanı Michel Aoun'un talimatıyla soruşturma başlatılırken, Slim'i kız kardeşi Rasha ismini anmadan Hizbullah'ı sorumlu tuttu. "Asil bir düşmanlarını kaybettiler... Birisinin onlarla tartışıp onların arasında saygı görerek yaşadığı nadir görüşen bir durum" diyen Rasha Slim, "Tek iyi bildikleri dil, öldürmek" ifadelerini kullandı. Bununla birlikte, Lokman Slim'in kendisine herhangi bir tehditten söz etmediğini de söyledi.

Slim'in son olarak şair bir arkadaşını ziyaret ettiği biliniyor. Eşi, en son o gece görüldüğünü ve bir daha telefonunu açmadığını belirtti. 

Cinayetin ardından Avrupa Birliği ve Fransız Büyükelçiliği'nden şeffaf soruşturma çağrıları yapılırken, Lübnan merkezli ifade özgürlüğü kuruluşu cinayetin örtbas edilmesinden ve 'özgür siyasi düşüncenin sembollerinin ortadan kaldırılması konusunda başka girişimlerden endişe duyduklarını duyurdu. (DIŞ HABERLER)