Hititoloji Kongresi başlıyor: 'Akraba olmasak da yurttaş sayılırız'

Uluslararası Hititoloji Kongresi, bu yıl 4-8 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek. Kongre Başkanı Doç. Dr. Metin Alparslan, "Hititlerle akraba olmasak bile yurttaş sayılırız" dedi.

Hititlerin başkenti Hattuşa’da bulunan Sfenksli Kapı
Google Haberlere Abone ol

İZMİR - 1990 yılından bu yana geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Hititoloji Kongresi, bu yıl İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleşecek. XII. Uluslararası Hititoloji Kongresi, Cumhuriyetin 100'üncü yılında ilk kez İstanbul’da 'yeşil kongre' temasıyla bilim insanlarıyla buluşacak.

Uluslararası Hititoloji Kongresi, dünyada ilk defa 1990 yılında Ord. Prof. Dr. Sedat Alp’ in başkanlığında Çorum'un ev sahipliğinde gerçekleşti. Kongrenin en önemli misyonu, periyodik bir şekilde üç yılda bir yapılmasına karar verilmiş olmasıydı. Türkiye'de bugüne kadar sadece Çorum’da temsil edilen kongre, Cumhuriyetin 100'üncü yılı nedeniyle bu yıl İstanbul Üniversitesi ev sahipliğinde ve Hitit Üniversitesi işbirliği ile gerçekleşecek. Kongre ayrıca pek çok kurum ve kuruluş tarafından destekleniyor.

YEŞİL KONGRE TEMASI

XII. Uluslararası Hititoloji Kongresi, bilimsel etkinliklerin yanı sıra "Dünyanın limit aşımına karşı harekete geç!" sloganıyla da çevresel farkındalık oluşturmayı hedefliyor. On beşi aşkın farklı ülkeden katılımcı bilim insanını ağırlayacak olan Hititoloji Anabilim Dalı, doğaya, Türkiye'ye ve dünyaya verilen zararı en aza indirmek için girişimde bulundu. Oluşacak çevre kirliliğini ortadan kaldırmak ve "Karbon Ayak İzi"ni en aza indirmek amacıyla kongre, "Yeşil Kongre" temasıyla gerçekleştirilecek. Bu doğrultuda kongre boyunca plastik kullanımından kaçınılarak cam ve kağıt malzeme kullanılacak, her katılımcı için sera gazını azaltan fidanlar dikilecek. Yeşil Kongre anlayışı, gelecek yıllarda Eski Çağ bilimleri ile ilgili çeşitli kongrelerin de öncüsü olmak ve düzenlenecek olan diğer tüm bilimsel kongrelere örnek teşkil etme iddiasını taşıyor.

KONGRE PROGRAMI VE ETKİNLİKLER

Yedi gün sürecek olan kongre, Cumhuriyetin 100'üncü yılına ithafen 3 Eylül 2023 tarihinde Dr. Cemil Bilsel Kongre Salonu'nda gerçekleşecek bir gala etkinliği ile başlayacak. Galada farklı mesleklerde uzman olan konuşmacılar; edebiyat, sanat, gastronomi gibi alanlarla Hititler'in günümüzdeki bağını ortaya koyacak. Kongre Başkanı Doç. Dr. Metin Alparslan ve Hititoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meltem Doğan Alparslan’ın konuşmalarıyla başlayıp yazar Ahmet Ümit, Sunay Akın ile gastronomi uzmanı şef Ömür Akkor’un konuşmalarıyla devam edecek olan etkinlik, "Ninatta’nın Bileziği operasından bir kesit" müzik dinletisi ile son bulacak. Gala

boyunca sanatçı Fazilet Kendirci’nin 'Anatolia-Anadolu' isimli eseri, Dr. Cemil Bilsel Kongre Salonu girişinde sergilenecek.

‘CUMHURİYETİN HER YILI İÇİN İKİ BİLİM İNSANI’

Hititoloji Kongresi'nin önemi ve içeriği hakkında Gazete Duvar’a konuşan Kongre Başkanı Doç. Dr. Metin Alparslan, XII. Uluslararası Hititoloji Kongresi'nin 2023 yılında İstanbul Üniversitesi çatısı altında yapılmasının birçok açıdan çok anlamlı olduğunu ifade etti. Böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmanın son derece heyecan verici bir durum olduğunu vurgulayan Alpaslan, "Bu yıl Türkiye Cumhuriyeti’nin 100'üncü kuruluş yıldönümünü kutluyoruz. Bir bilim insanı olarak bu anlamlı yılı bilimsel bir kongre ile kutlamak beni ve tüm ekibimizi ayrıca mutlu ediyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün bilime vermiş olduğu önemini burada tekrarlamayı gerekli görmüyorum, herkes tarafından biliniyor zaten. Biz de yerli yabancı 200’e yakın bilim insanını İstanbul’a getiriyoruz. Bu insanlar beş gün boyunca Hitit bilimini bir adım ileri götürecekler. 200 bilim insanı Cumhuriyetin her yılı için iki bilim insanı anlamına geliyor. Bu yüzden çok mutluyuz" dedi.

‘HİTİTLERLE AKRABA OLMASAK DA 'YURTTAŞ' SAYILIRIZ’

Hitit uygarlığının Anadolu'nun en önemli uygarlıklarından birisi olduğuna dikkat çeken Alparslan, kongrede sunulan proje ve çalışmaların Anadolu Hitit arkeolojisine, kültürüne ve Eski Anadolu dillerine büyük katkı sağlayacağını belirtti. Tartışılan dil, tarih ve arkeoloji ile ilgili konuların Hitit kültürü ve tarihinin yanı sıra Anadolu ve çevre kültürlerinin anlaşılmasına yepyeni bir boyut kazandıracağını sözlerine ekleyen Alparslan, şöyle devam etti:

"Bizler Hititlerle akraba olmasak bile 'yurttaş' sayılırız. Onlar bizimle aynı topraklarda yaşadı, bizimle aynı şartlarda hayatlarını sürdürdüler ve bizimle aynı sorunlara göğüs gerdiler. Bu açıdan onlarla çok ortak yanımız var. Bu nedenle Hititlerin araştırılması, Hitit arkeolojisinin gelişmesi ve bıraktıkları yazılı belgeleri incelememiz son derece önemli. Uluslararası Hititoloji Kongresi, Hitit bilimin en önemli buluşma noktasıdır. Bu kongrelerde bilim, inanılmaz bir tartışma olanağı buluyor. Buradan çıkan sonuçlar muhtemelen 2024 yılı içerisinde İstanbul University Press'ten açık erişim olarak yayınlanacaktır. Yani gelecek sene kongremizde sunulan tüm makaleler tüm dünyada ücretsiz ve hızlı bir şekilde ulaşılabilir olacak."

‘PLASTİK VE BENZERİ MALZEMELERDEN KAÇINDIK’

Bu kongre ile aynı zamanda sürdürebilirlik konusuna dikkat çekmeye çalıştıklarının altını çizen Alparslan, bu yıl temayı ‘yeşil kongre’ olarak planladıklarını ve başka kongrelere de örnek oluşturmasını arzu ettiklerini söyledi. Türkiye'de çevresel farkındalığın artmasını hedeflediklerini de belirten Alparslan, son olarak şunları söyledi:

"Kongremizde olabildiğince plastik ve benzeri malzemelerden kaçındık. Yaka kartlarımızı bile geri dönüşümlü kağıttan ürettik. Bununla beraber gelen her misafirimiz adına Türkiye içerisinde belli bir sayıda fidanın dikilmesi bizim gururlandığımız bir noktadır. Bu uluslararası kongrenin İstanbul'da olması ümit ederim ki ülkemizde Hititoloji alanında yeni bir bakış açısı oluşturur ve yeni bir pencere açılmasına vesile olur. Bugüne kadar etkin bir biçimde Hititler veya Hititoloji alanında faaliyet gösteren bir araştırma enstitüsü yahut bir Hitit araştırma komisyonumuz olmadı. Kongre sayesinde bu konuda bir girişim gerçekleşirse, desteklemek için elimizden geleni yaparız."