Hindistan'ı ayağa kaldıran olay: Güvenlik güçleri 'isyancı' diye madencileri öldürdü

Hindistan'da güvenlik güçleri, 'yanlış istihbarat' sonucu vardiyadan dönen madencilere ateş açtı. Altı madenci ölürken, köylülerin tepkisi sonrası çıkan çatışmalarda da sekiz sivil öldü.

Öfkeli köylüler, askeri araçları ateşe verdi. (Fotoğraf: Hindustan Times)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan'da güvenlik güçlerinin 'yanlış istihbarat' aldıkları gerekçesiyle bir otobüse ateş açması sonrasında en az 14 sivilin öldüğü açıklandı. Hükümet soruşturma başlattı.

Ülkeyi ayağa kaldıran olay, kuzey doğudaki Myanmar sınırında, bir dizi silahlı grubun bağımsızlık veya otonomi gibi taleplerle hükümet güçlerine aralıklı olarak saldırı düzenlediği Nagaland eyaletinde yaşandı. Yetkililerden yapılan açıklamaya göre, Hindistan ordusunun paramiliter gücü Assam Rifles (Assam Tüfekleri), militanların saldırı düzenleyeceği istihbaratına dayanarak Myanmar sınırındaki Oting köyünde bir kamyona ateş açtı.

'KAMYON KÖMÜR MADENİ İŞÇİLERİNİ TAŞIYORDU' 

Kamyonun Assam Tüfekleri'nin kamp alanına yaklaşmakta olduğu belirtildi ancak içeride, vardiyadan dönen 30'dan fazla kömür madeni işçisi vardı. Reuters'a isim vermeden konuşan üst düzey bir polis kaynağı, "Askerler, bölgede militan hareketliliğine dair istihbarata sahipti ve kamyonu görünce madencileri isyancı zannetti. Açılan ateşte altı işçi öldü" dedi.

KÖYLÜLER ASKERİ ARAÇLARI ATEŞE VERDİ

Nagaland'daki yerel halk güvenlik birimlerinin operasyonlarında masum sivilleri de hedef aldığı yönünde geçmişte de suçlamalarda bulunmuşken, madencilerin öldürülmesi sonrasında tepki büyüdü. Haberin köyde yayılmasının ardından yüzlerce kişi bölgeye giderek Assam Tüfekleri'ne ait araçları ateşe verdi ve çatışma çıktı. Güvenlik birimlerinin bu gerilimde açtığı ateş sonucunda da sekiz sivil daha yaşamını yitirdi. Olaylarda bir asker de ölürken, hem siviller hem güvenlik birimleri arasından çok sayıda kişinin de yaralandığı belirtildi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Hindistan İçişleri Bakanı Amit Shah, sivillerin öldürülmesinden 'büyük acı' duyduğunu söyleyerek soruşturma başlattıklarını açıkladı. Eyalet yetkilileri de sorumluların bulunup cezalandırılacağı vaadinde bulundu.

Hindistan son yıllarda, silahlı isyancıların Nagaland, Manipur ve Arunachal Pradeş eyaletleri sınırındaki cangıllardan çıkarışması için Myanmar'ı ikna etmeye çalışıyor. (DIŞ HABERLER)