Hindistan’da protestolar: Polis, çiftçilere İHA’larla biber gazı sıktı

Hindistan'da mahsullerini daha yüksek fiyata satabilme talebiyle başkente yürümeye çalışan çiftçiler, polis tarafından engellendi. Polis, çiftçilere karşı biber gazı ve tazyikli su kullandı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan'da binlerce çiftçi, Narendra Modi hükümetinden 2021 yılında verdiği sözü tutmasını ve mahsulleri için kendilerine yapılan ödemenin artırılmasını talep ederek başkent Yeni Delhi’ye doğru yürüyüşe geçti. Çiftçilerin eylemi ikinci gününde devam ederken, yollara barikatlar yerleştiren güvenlik güçleri, bugün de protestocu çiftçilere ve onları destekleyenlere karşı göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı. 

BİNLERCE ÇİFTÇİ BAŞKENTE ULAŞMAYA ÇALIŞIYOR

BBC’nin haberine göre, çoğu Pencap eyaletinden olmak üzere binlerce çiftçi, başkente doğru yürüyüşe geçti. Yeni Delhi’ye ulaşmalarına yaklaşık 200 kilometre kalan çiftçiler, polisin yollara koyduğu barikatlar ile karşılaştı. Başkentin kuzeyindeki Ambala’dan basına yansıyan görüntülerde, eylemcilerin olduğu bölgede bir biber gazı bulutu olduğu görüldü.

Shambhu’da ise polis ve çiftçiler arasında arbede yaşandı. Eylemciler barikatları aşmaya çalışırken polis de çiftçilerin üzerine insansız hava araçlarıyla (İHA) göz yaşartıcı gaz attı. 

‘TALEPLERİMİZ EN BAŞINDAN BERİ AYNI’

Hindistan’da 2020 yılında da çiftçiler hükümetin yapmayı planladığı ‘tarım reformu’na karşı sokaklara çıkmıştı. Bu protestoların ardından hükümet reform planından geri adım atmak zorunda kalmıştı. O dönemde dile getirdikleri taleplerin karşılanmadığını söyleyen çiftçiler, yeniden eylem yapmaya başladı. Hükümet çiftçi liderlerini görüşmeye davet ederken, Yeni Delhi sınırına binlerce çevik kuvvet polisi ve paramiliter güç konuşlandırıldı. 

Çiftçiler, polisin kendilerine karşı plastik mermi kullandığını da söyledi. Basını da eleştiren eylemciler, çiftçilerin haberlerde ‘teröristler’ ya da ‘muhalefet partileri ile bağlantılı kişiler’ olarak gösterildiğini belirtti. Pencap Kisan Mazdoor Sangharsh Komitesi (KMSC) Genel Sekreteri Sarwan Singh Pandher, basına yaptığı açıklamada, “Herhangi biriyle bir bağlantımız yok. En başından beri taleplerimiz aynı” diye konuştu. 

YALNIZCA YÜZDE 6, MİNİMUM FİYATLARDAN YARARLANABİLİYOR

Hindistan’da 2 seneyi aşkın süredir zaman zaman benzer eylemler yapılıyor. Son protestolar ise Modi’nin üçüncü kez göreve gelmek için yarışacağı seçimlerden aylar önce gerçekleşiyor. Çiftçi sendikaları, daha fazla devlet desteği ya da mahsullerinin minimum bir fiyata satın alınmasının yasa desteğiyle garanti altına alınmasını talep ediyor. 

Hükümet her yıl 20’nin üzerinde tarım ürünü için minimum fiyatlar açıklarken, devlet kurumları sadece pirinç ve buğdayı bu fiyatlardan satın alıyor, bu da çiftçilerin sadece yüzde 6’sının bu durumdan yararlanabilmesi anlamına geliyor. 2012 yılında, çiftçilerin protestolarının ardından Modi hükümeti çiftçilikle ilgili yasayı iptal ederek tüm tarım ürünleri için destekleyici fiyatlar belirlenmesi için bir panel oluşturacaklarını söylemişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)