Hindistan'da çiftçi protestoları: Hükümet istedi, X hesapları erişime kapattı

Sosyal medya platformu X'in hükümetten gelen talep üzerine Hindistan'da erişime kapattığı hesap ve paylaşımların 13 Şubat'tan bu yana devam eden çiftçi protestolarıyla bağlantılı olduğu belirtildi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Elon Musk'ın sahibi olduğu sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) Hindistan hükümetinden gelen talep üzerine bir dizi hesabı erişime kapattı. Yerel basın, bu hesapların ülkede devam eden çiftçi protestolarıyla ilgili olduğunu yazdı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, X, hesapları erişime kapatma işlemleriyle ilgili detay vermedi ancak Hindistan hükümetinin söz konusu eylemine katılmadıklarını, bu adımın ifade özgürlüğünün kısıtlanması ile eşdeğer olduğunu bildirdi. X'ten konuya ilişkin yapılan açıklamada, platformun bu konuya karşı tutumunun, Hindistan hükümetinin içerik engelleme taleplerine karşı başlattığı yasal süreçle tutarlı olduğu ifade edildi. 

X: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ BU PAYLAŞIMLAR İÇİN DE GEÇERLİ OLMALI

X, açıklamasında, bahsi geçen hesap ve paylaşımların yalnızca Hindistan'da erişime kapatıldığını aktardı. Açıklamada, "Ancak biz bu eylemlere katılmıyoruz ve ifade özgürlüğünün bu paylaşımlar içinde geçerli olması gerektiğini ifade ediyoruz" denildi.

Hindistan'ın ana muhalefet partisi Kongre Milletvekili Jairam Ramesh de X'ten yaptığı açıklamada, bu adımın ülkedeki 'demokrasinin öldürülmesi' anlamına geldiğini söyledi. 

BAŞBAKAN MODİ: TÜM SÖZLERİ YERİNE GETİRMEYE KARARLIYIZ

Öte yandan, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, X'ten yaptığı paylaşımda, dün liderliğinde bir araya gelen Ekonomik İşler Kabine Komitesi (CCEA) toplantısında alınan kararları duyurdu. Modi, toplantıda, şeker kamışı alım fiyatının 0,30 sentten 4,10 dolara çıkarıldığını ifade etti.

Modi, 2021 yılında hükümetin tarım sektörüne serbestleşme getiren, taban fiyat ve destekleme alımı politikaları konusunda taahhütlerini uygulamadığı gerekçesiyle 13 Şubat'ta yeniden protestolara başlayan çiftçilere verilen tüm sözleri yerine getirmeye kararlı olduklarını savundu. Hükümetin çiftçilerin refahını artırmak için verilen tüm sözleri yerine getirmeye kararlı olduğunu söyleyen Başbakan Modi, söz konusu fiyat artışının şeker kamışı üreticilerine fayda sağlayacağını ifade etti.

HAYANA EYALETİNDE BİR EYLEMCİ HAYATINI KAYBETTİ

Hindistan'ın farklı eyaletlerindeki binlerce çiftçi, 13 Şubat'tan bu yana, hükümetin 2021'de verdiği sözleri tutması ve mahsullerinin fiyatının artması talebiyle başkent Yeni Delhi'ye yürümeye çalışıyor. Bu eylemler karşısında Delhi'ye giden yolları kapatan güvenlik güçleri, çiftçilere karşı göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullanıyor.

Hindistan basınına yansıyan haberlere göre, son olarak, hükümet yetkililerinin teklifini reddetmelerinin ardından protestolarına devam eden çiftçiler ile polis arasında Haryana eyaleti sınırının yakınında çıkan çatışmada bir protestocu hayatını kaybetti. Hindustan Times'ın haberinde, polisin Yeni Delhi'ye giden yolun kapatıldığı barikatları yıkacaklarını duyuran çiftçilere karşı göz yaşartıcı gaz kullandığı aktarıldı. Punjab eyaleti Başbakanı Bhagwant Mann, yaşanan çatışma sonucu 24 yaşındaki bir çiftçinin Haryana polisi tarafından öldürülmesine ilişkin kapsamlı bir soruşturma yürütüleceğini açıkladı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)