Hindistan'da 104 yaşında okuma yazma öğrenen kadın İngilizce sınavına da girecek

Hindistan'da 104 yaşında okuma yazma öğrenen Kuttiyamma, eyaletin sınavını geçtikten sonra şimdi de İngilizce öğrenmeye hazırlanıyor. Kuttiyamma, "Yüzde 100 almaya çalışacağım" diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan, 104 yaşında okuma yazma öğrenen Kuttiyamma'yı konuşuyor. Öğretmen olan komşusu sayesinde okuma yazma öğrenen Kuttiyamma, Kerala eyaletinin sınavında 100 üzerinden 89 aldı. 104 yaşındaki kadın artık en büyük zevkinin gazete okumak olduğunu söylerken, şimdi İngilizce sınavına hazırlandığını anlattı.

'GAZETE OKUMAYI HEP İSTEMİŞİMDİR'

Kerala'nın Thiruvanchoor köyünde doğup büyüyen Kuttiyamma, yaklaşık 100 yıldır günlük hayatının aynı olduğunu, evde yemek ve temizlik yapıp inekleri ve tavukları beslediğini anlattı. Kuttiyamma, nisan ayında okumayı söktükten sonraysa sabahları en büyük zevkinin yerel gazeteyi okumak olduğunu söyledi. The Guardian'la söyleşisinde her sabah iki saat gazete okuduğunu anlatan Kuttiyamma, "Dünyada ne olup ne bittiğini her zaman merak ederdim. Birçok kez gazete okuyamamaktan dolayı üzüntü duydum ve evdeki gençlerden bana gazeteleri sesli okumalarını istedim. Adımı ve adresini yazabilmeyi de hep istemişimdir" dedi.

ÖĞRETMENİ: MÜKEMMEL VE BAZEN YARAMAZ BİR ÖĞRENCİ

Kuttiyamma'nın 104 yaşında okumayı öğrenme macerası ise bir öğretmen olan 34 yaşındaki komşusu Rehana John sayesinde başlamış. Yaşlı komşusunun torunlarının eğitimine duyduğu merakı fark eden John, onu ikna ederek akşamları ders vermeye başlamış. John, öğrencisi için "Çok az görme ve duyma sorunları haricinde mükemmel ve bazen de yaramaz bir öğrenciydi; öğretmenliğimi anlamlı kıldı. Ben daha evine varmadan ders kitabını, defterlerini ve kalemlerini hazır ediyordu. Bana evde hazırladığı yemekleri de ikram ediyordu" diyor. John, "Tutkusu ve bağlılığı sıradışı" ifadelerini kullanırken, Kuttiyamma'nın hâlâ her gün kendisininden ders almak istediğini ve bu sırada ev işlerini de kimseye bırakmadığını söylüyor.

'İNGİLİZCE ZOR DEĞİL'

104 yaşındaki kadın, aylar süren derslerden sonra Kerala eyaletinin sınavına da girmeye karar vermiş. Bu sınava giren en yaşlı kişi olarak da, okuma yazmadan yüzde 89, temel matematikten de yüzde 100 almış. Eyaletin eğitim bakanı Kuttiyamma'nın başarısını "Yaş öğrenmek için bir sınır değildir. Kuttiyamma ve diğer yeni öğrencilere saygı ve sevgiyle başarılar diliyorum" sözleriyle duyururken, 104 yaşındaki kadın şimdi, öğrencilerin normalde dokuz yaşında girdiği ve İngilizce, çevre, matematik gibi konuları içeren bir sınava daha girmek istiyor. Kuttiyamma, "İngilizce'nin çok zor olduğunu sanmıyorum. Yüzde 100 almaya çalışacağım" diyor. (DIŞ HABERLER)