Hindistan, Güneş'i gözlemleyecek: 'Uydu başarıyla fırlatıldı'

Hindistan, Güneş'in en dış katmanını ve Güneş rüzgarlarını gözlemlemek için Güneş ve Dünya arasındaki L-1 Lagrange noktasına yerleştirilmesi planlanan uydunun, başarıyla yollandığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan Uzay Araştırmaları Merkezi (ISRO), Güneş'in en dış katmanını ve Güneş rüzgarlarını gözlemlemek için Güneş ve Dünya arasındaki L-1 Lagrange noktasına yerleştirilmesi planlanan uydunun, başarıyla yollandığını duyurdu. Aditya uydusu, yerel saatle 11.50'de Andhra Pradesh eyaletinin Sriharikota uzay üssünden fırlatıldı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, proje, merkezi Bengaluru şehrinde bulunan ISRO'nun yapacağı Güneş gözlemi odaklı ilk misyon olacak. Projeye ayrılan bütçenin 46 milyon dolar olduğu ifade edilirken ISRO, maliyetle ilgili açıklama yapmadı.

AY'IN GÜNEY KUTBUNDA ÇEŞİTLİ ELEMENTLERİN VARLIĞI TESPİT EDİLDİ

Hindistan'ın Ay'ın güney kutup bölgesinde inceleme yapması için 14 Temmuz'da uzaya gönderdiği Chandrayaan-3'ün, 23 Ağustos'ta Ay'a başarılı iniş yaptığı bildirilmişti. Hindistan, böylelikle ABD, eski Sovyetler Birliği ve Çin'den sonra Ay'a yumuşak iniş gerçekleştiren 4'üncü, Ay'ın 'güney kutbu yakınlarına yumuşak iniş yapabilen' ilk ülke olmuştu.

ISRO'dan 29 Ağustos'ta yapılan açıklamada, uzay keşif aracının alüminyum, kalsiyum, krom, titanyum, manganez, oksijen ve silisyum elementlerini tespit ettiği aktarılırken, aracın 'kükürt varlığını açık şekilde doğruladığı' bildirildi. ISRO Başkanı S. Somnath, uzay keşif aracının aynı zamanda Ay'ın atmosferini ve sismik aktiviteleri inceleyeceğini belirtti. Açıklamada ayrıca keşif aracının rotasının dün 4 metre genişliğinde bir kratere yaklaşmasıyla yeniden belirlendiği aktarıldı. (DIŞ HABERLER)