Hindistan, 6 hafta sürecek genel seçimler için sandık başında

Hindistan Başbakanı Modi, oy verme işlemi başlamadan önce paylaştığı mesajda, "Özellikle genç ve ilk kez oy kullanacak seçmenleri oy kullanmaya çağırıyorum. Sonuçta, her oy ve ses önemli" dedi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan'da yaklaşık 6 hafta sürecek 7 aşamalı genel seçimler kapsamında 166 milyonu aşkın kayıtlı seçmen, parlamentonun alt kanadı Halk Meclisi (Lok Sabha) üyelerini belirlemek üzere bugün yerel saatle 07.00'de oy kullanmaya başladı.

Aralarında ülkenin güneyindeki Tamil Nadu, Arunachal Pradeş ve en kalabalık eyalet Uttar Pradeş olan 21 eyalette bulunan seçmenler için oy verme işlemi bugün başladı. Eyaletler genelinde kurulan 187 bin oy verme merkezinin önünde sabah saatlerinden itibaren kuyruklar oluştu. Yerel saatle 07.00'de başlayan oy verme işlemi saat 18.00'de bitecek.

BAŞBAKAN MODİ'DEN 'SANDIKLARA GİDİN' ÇAĞRISI

AA'nın aktardığına göre, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, oy verme işlemi başlamadan önce X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı paylaşımda, herkesi oy kullanmaya çağırdı. Modi, açıklamasında "Özellikle genç ve ilk kez oy kullanacak seçmenleri oy kullanmaya çağırıyorum. Sonuçta, her oy ve ses önemli!" ifadelerini kullandı.

968 MİLYON SEÇMEN OY KULLANACAK

Hindistan'da 19 Nisan Cuma günü başlayıp 1 Haziran'a kadar sürecek seçimler kapsamında yaklaşık 968 milyon seçmen, federal parlamentonun alt kanadı Halk Meclisi üyelerini belirlemek için oy kullanacak. Son seçimlerden galip çıkan Başbakan Narendra Modi, başında olduğu Bharatiya Janata Partisi (BJP) liderliğinde kurulan "Ulusal Demokratik İttifakı (NDA)" ile birçok muhalefet partisinin "Hindistan Ulusal Kalkınma Kapsamlı İttifakı (INDIA)" adı altında toplandığı geniş koalisyona karşı yarışıyor.

Seçmenler, ülkedeki 28 eyalet ile "Birlik Toprakları" adı verilen 8 özel yönetim bölgesini kapsayan genel seçimler çerçevesinde 19, 26 Nisan; 7, 13, 20, 25 Mayıs ve son olarak 1 Haziran'da oy kullanacak. Seçim sonuçları 4 Haziran Salı günü açıklanacak.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Etiketler hindistan seçim