HES kanalı patladı, içme suyundan çamur akıyor

Malatya'da Keklicek HES'inin kanalı patlayınca bazı mahalleleri su bastı. Sular içme suyu kanallarına karıştığı için mahalleliler musluklardan çamur aktığını söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

Didem Barut

MALATYA- Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde Çat Barajı'ndan gelen ve Keklicek Hidroelektrik Santrali’ni besleyen sulama kanalı patladı. Gündüzbey Mahallesi’nde bulunan kanalın patlamasıyla Kozluk Mahallesi sular altında kaldı. Yamaçtan mahallere doğru akan su bir aracı da sürükledi. Araçta bulunan 2 kişi yaralandı.

Bölgeye AFAD ve itfaiye ekipleri, güvenlik güçleri ve çok sayıda iş makinesi yönlendirildi. Ayrıca patlama sonucu oluşan çamur Malatya şehir içme suyu kaynağının toplandığı alana (kaptaj) karıştı. Malatya’da musluklardan çamur akmaya başladı.

MASKİ ‘SULAR PİS AKIYOR’ YORUMLARINI SİLDİ

Sürüklenen araç

Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürü Yaşar Karataş, patlama sonucunda suların kaptaj bölgesini kapladığını tespit ettiklerini ve şehre gelen su vanalarını acilen kapattıklarını, şehrin içme suyunda bir sorun yaşanmadığını belirtti.

MASKİ sosyal medya hesaplarından, “Gündüzbey Kaptaj Tesisi ana kaynağımızda bir problem yoktur. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla içme suyunu kullanabilirler” paylaşımlarını yaptı ancak vatandaşlar, patlamanın olduğu andan itibaren musluklardan su yerine çamur aktığını söyleyerek MASKİ’yi suçladı. Yapılan yorumların kısa süre sonra silinmesi dikkatlerden kaçmadı.

AĞBABA, ORTADA ÇOK CİDDİ BİR SORUMSUZLUK VE İHMAL VAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Çat Barajı'ndan gelen sulama kanalının patlamasının, bölgeye HES onayı veren ve 'sulama birliklerini arka bahçe olarak gören zihniyetin ürünü' olduğunu söyledi ve "Ortada çok ciddi bir sorumsuzluk ve ihmal var” dedi.

HES'E ONAY VERENLER NEREDE?

"Doğayı talan eden, rant hırsı ile hareket eden AKP anlayışının sonuçlarını bir gün Rize'de bir gün Yeşilyurt'ta görüyoruz" diyen Ağbaba; "Malatya'nın içme suyu kaynağının yanı başına kim HES projesine onay verdiyse bu işin sorumlusu onlardır. Yerleşim yerlerinin ortasını HES'ler, taş ocakları, maden ocakları ile dolduran AKP, Türkiye'nin geleceği için en büyük sorun olmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Ağbaba,"Bölge halkının ifadeleriyle 'sulama kanalında çatlak olduğu ancak çatlağın onarılmadığı, 3 gün su verilmeyen bölgeye su verilmesiyle kanalların patladığı' belirtiliyor. İddialar çok ciddi. Şayet kanallarda çatlak olmasına rağmen çözüm bulunmadıysa ortada çok ciddi bir sorumsuzluk ve büyük bir ihmal görünüyor" dedi.

Etiketler malatya baraj