HES için ilçe sınırları değiştirildi

Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan, ilçe sınırlarının değiştirilmesine rağmen kendilerine bilgi verilmediğini belirtti. Bozan, HES projesinin buna neden olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Maraş Nurhak ilçesi kırsal Umutlu Mahallesi’nde bulunan Ayranpınar Yaylası’nın, 3 yıl önce Maraş Valiliği ve Maraş Büyükşehir Belediyesi kararı ile Çağlayancerit ilçesine bağlandı. Söz konusu değişiklikten CHP’li Nurhak Belediyesi, MHP’li Çağlayancerit Belediyesi'nin yaylada 29 Mayıs tarihinde festival yapmak istemesi üzerine haberdar oldu. Bölgede yaşayanlar, Ayranpınar Deresi üzerinde yapılmak istenen Hidroelektrik Santrali (HES) ve yaylada yapılmak istenen maden ocağı faaliyetlerine karşı uzun yıllardır mücadele ediyor.

Söz konusu değişikliğe tepki gösteren Nurhak Belediyesi Başkanı İlhami Bozan, amacın bölgede yapılmak istenen HES ve maden faaliyetlerini kolaylaştırmak olduğunu söyledi.

Mezopotamya Haber Ajansı'ndan Emrullah Acar'ın haberine göre, değişikliğin “gizli” yapıldığının altını çizen Bozan, yetkili mercilerin belediyeye herhangi bir bilgi vermediğini belirti. Valilik ve büyükşehir belediyesinden açıklama beklediklerini dile getiren Bozan, “Daha önce değiştiği yönünde duyum alıyorduk, ancak Çağlayancerit Belediyesi'nin yaylada festival yapması değişikliğin doğru olduğunu gösteriyor. Biz festival yapılmak istenen yaylanın Çağlayancerit sınırlarına dahil edildiğinin bilgisini aldık ama resmi ağızdan bize bir açıklama yapılmıyor” dedi. 

‘BELEDİYE İLE İLETİŞİM KURULMADI’

Umutlu Mahallesi’nde yaşayanlar yaylada bulunan Ayranpınar Deresi'nde HES kurulmaması için uzun yıllardır mücadele ettiklerini hatırlatan Bozan, “Bölgede maden ocağı ve HES yapımını kolaylaştırmak için sınırlar değiştirildi. CHP’li bir belediyenin sınırları Cumhuriyet ittifakı içinde yer alan bir belediyeye kendi aralarındaki ilişkilerden kaynaklı veriliyor. Bizimle hiçbir iletişim kurulmuyor, hiçbir muhasebe görüşme yapılmadan doğrudan veriliyor. Bu kararı valilik ve büyükşehir belediyesi onaylamış durumda. Ancak bize herhangi bir bilgi verilmiyor. Biz bununla ilgili itirazlarda bulunduk, valilik ve belediyede komisyonlar kurulacak denildi. Bizim edindiğimiz bilgilere göre değişiklik 2019 yılında olmuş. Bize net bir şey de söylenmedi” diye konuştu.  

Yaylada MHP’li belediye tarafından 29 Mayıs tarihinde yapılmak istenen festivalin iptal edilmesi için valiliğe başvuru yaptıklarını, ancak 2019 yılında “değişiklik” yapıldığı gerekçesi ile reddedildiğini belirten Bozan, “Biz bu bilgileri hep sözlü olarak başka kaynaklardan alıyoruz. Yayla festivali yapılacak. Biz buna karşı değiliz; ancak bir belediyenin başka bir belediye sınırları içerisinde yer alan bir alanda festival yapılmasına valiliğin izin vermesi ve kendi aralarında sınır değişikliği yapılmasına rağmen bize bilgi verilmemesine karşıyız” ifadelerini kullandı. 

AMAÇ: HES

Ayranpınar Yaylası’nın 60 yıldır Nurhak sınırları içerisinde yer aldığını belirten Bozan, devamında şunları söyledi: “Yaylada bulunan hiç kimseye bu konu hakkında bilgi verilmemiş. Ayranpınar Yaylası'nı herkes kullanabilir bu bizim için sorun değil. Burada dikkat çekmek istediğimiz nokta sadece belediyesi başka bir partide diye gizli bir süreç yürütülerek sınırların resmi olarak değiştirilmesi. Bu bölgede de HES ve maden ocağı yapılması planlanıyor. Bunu kolaylaştırmak için yapıldığını düşünüyoruz. Zaten Ayranpınar Deresi üzerinde bir tane HES var, bir tane daha kurmak istiyorlar.” (HABER MERKEZİ)

Etiketler hes proje sınır nurhak