Herzog, Erdoğan görüşmesi öncesi Yunanistan ve Kıbrıs’ı ziyaret edecek

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, Türkiye ziyareti öncesinde Yunanistan ve Kıbrıs’a gidecek. İsrail basını, Herzog'un Erdoğan görüşmesi öncesi iki müttefikin endişelerini yatıştırmayı hedeflediğini yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un, büyük ilgiliyle beklenen Türkiye ziyareti öncesinde, İsrail'in Doğu Akdeniz’de yakın ilişki içinde olduğu Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti'ne gideceği belirtildi. İsrail ve Kıbrıs basınının diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre, 9-10 Mart tarihlerinde Türkiye’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek olan Herzog, 24 Şubat'ta önce Yunanistan'ı, 2 Mart’ta da Kıbrıs Cumhuriyeti'ni ziyaret edecek.

Kaynaklara göre İsrail, Türkiye'yle ilişkilerin yeniden tesis edilmesi sürecinde, 2010’lu yıllarda yakın iş birliği içerisine girdiği Yunanistan ve Kıbrıs’ı göz ardı etmek istemiyor. Herzog'un da Türkiye'den önce Yunanistan ve Kıbrıs'a gidecek olması, iki müttefikin endişelerini yatıştırma amaçlı olarak yorumlanıyor. 

Herzog 2 Mart günü Lefkoşa’da Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'le görüşecek. Kıbrıs Haber Ajansı'na (KHA) konuşan diplomatik kaynaklar, Herzog’un Lefkoşa’da ikili ilişkileri, yaklaşan Türkiye ziyaretiyle birlikte Yunanistan’la üçlü iş birliği mekanizmasını ele alacağını belirtti. Anastasiadis ile Herzog son olarak, geçen aralık ayında 8’inci Kıbrıs-Yunanistan-İsrail Zirvesi öncesinde Kudüs’te görüşmüşlerdi.

Diplomatik kaynaklara göre Herzog’un Erdoğan’la baş başa görüşmesinden önce Atina ve Lefkoşa’yı ziyaret etmesi, Türkiye’yle ikili ilişkileri nasıl geliştireceği konusunda herhangi bir görüşme yapmadan önce müttefiklerinin rızasını almaya istekli olduğunu gösteriyor.