HEDEP Kadın Meclisi Sözcüsü Türkoğlu'nun yargılanması durduruldu

HEDEP Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu hakkında açılan davada yargılanmanın durdurulmasına karar veren mahkeme, uygulanan yurt dışı yasağı ve adli kontrol tedbirini ise kaldırmadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Kadın Meclisi Sözcüsü ve Diyarbakır Milletvekili Halide Türkoğlu hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (KÜRDÎ-DER) ve Özgür Kadın Kongresi'ne (KJA) üyeliği ile katıldığı eylem ve etkinlikler nedeniyle "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla açılan davanın duruşması görüldü. 

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen 6 yıl 3 ay hapis cezasının Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozulmasıyla yeniden başlanan yargılamada Türkoğlu’nun katılmadığı duruşmada, avukatı Resul Temur hazır bulundu. Mahkeme Türkoğlu hakkında yargılamanın durdurulmasını değerlendirmek üzere İl Seçim Kurulu’ndan istenen Türkoğlu’nun milletvekili seçilip seçilmediğine dair belgelerin geldiğini bildirdi. 

YARGILAMANIN DURDURULMASI TALEBİ 

Yargılamanın durdurulup durdurulmayacağı kararının bir önceki duruşmada, gelecek cevaba göre karara bağlanması yönündeki ara kararı hatırlatan Türkoğlu'nun avukatı Resul Temur, müvekkilinin 14 Mayıs seçimlerinde Amed milletvekili seçildiğini anımsattı. Müvekkilinin vekil seçilmesiyle Anayasa'nın 83'üncü maddesinde düzenlenen yasama dokunulmazlığı kazandığı belirten Temur, Anayasa'nın 83'üncü maddesi kapsamında müvekkili hakkında sürdürülen yargılamanın durdurulmasını istedi. 

SAVCI CEZA İSTEMİYLE MÜTALAA VERDİ

Yargılamanın durdurulması talebinin reddini isteyen iddia makamı ise mahkemeye mütalaasını sunarak, Türkoğlu'nun "örgüt üyeliği" suçundan cezalandırılmasını talep etti. Mütalaaya karşı söz alan Türkoğlu'nun avukatı Temur, bir kez daha yargılamanın durdurulmasını talep ederek, mahkeme aksi kanaate ise mütalaaya karşı savunma yapmak üzere süre talebinde bulundu. 

MAHKEME YARGILAMAYI DURDURDU

Talebi değerlendiren mahkeme heyeti, Anayasa'nın 83'üncü maddesi kapsamında Türkoğlu'nun yargılanmasının durdurulmasına, uygulanan yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol tedbirinin ise devamına karar verdi. (HABER MERKEZİ)