HDP'li eş başkanlar Bökü ve Gümüştaş'a hapis cezası

“Örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılanan HDP Turgutlu İlçe Eş Başkanları Mesut Hayri Bökü ve Naile Gümüştaş'a hapis cezası verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Turgutlu İlçe Eş Başkanları Mesut Hayri Bökü ve Naile Gümüştaş hakkında “örgüt üyeliği” suçlamasıyla açılan davanın 4'üncü duruşması Manisa 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada, Bökü ve Gümüştaş'ın yanı sıra avukatları da hazır bulundu. Duruşmada mahkemeye mütalaasını sunan savcı, Bökü ve Gümüştaş’ın “örgüt üyeliği” iddiasıyla cezalandırılmasını talep etti. 

Eş Başkan Mesut Hayri Bökü'nün avukatı Velat Zeren, savcının mütalaasını kabul etmediklerini söyledi. Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre, dinleme kararının hukuka uygun olmadığını vurgulayan Zeren, "Müvekkilimin tapelerde isimleri geçen ve görüşme yaptığı belirtilen şahıslarla örgütsel bir görüşmesi söz konusu değildir. Bu şahıslardan Nurten ve Ergün isimli şahısları müvekkilim tanımamaktadır. Görüştüğü İbrahim Coşkun yargılanmış ve beraat kararı almıştır. Deniz Toprak isimli şahıs hakkında 2008 yılında bir soruşturma yapılmıştır. Bu şahısların örgütle ilişkili olduğu, müvekkilimin de örgütsel amaçla görüşme yaptığına dair dosyada somut bir delil söz konusu değildir. Şüpheli bulunan 17 görüşme tapelerde yer almıştır. Bu görüşmeler ifade özgürlüğü kapsamında fikir beyanlarıdır. Örgütsel görüşme olarak değerlendirilmemesi gerekmektedir" diye belirtti. 

'SİYASET YAPMA ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLANMAK İSTENMİŞTİR'

Naile Gümüştaş'ın avukatı Doğukan Özdemir ise, esas hakkında yaptığı savunmada, "Müvekkilim HDP ilçe yöneticisi olduğu için telefonu dinlenmiştir. Siyaset yapma özgürlüğü kısıtlanmak istenmiştir. Müvekkilimin asker, polis ve diğer kamu görevlilerin aileleriyle de görüşmesine rağmen cımbızla çekilmiş gibi sadece tapelerde isimleri geçen şahıslara ilişkin görüşmeler soruşturmaya esas alınmıştır. Başlı başına telefon görüşmelerine istinaden müvekkilimin örgüt üyesi olduğu kanaatine varılamayacağı düşüncesindeyiz. Dilekçemizde ayrıntılı olarak belirttiğimiz sair hususlar da göz önüne alınarak atılı suçun yasal unsurları oluşmadığından müvekkilimin öncelikle beraatine, mahkeme aksi kanaatte ise lehe olan tüm hükümlerin uygulanmasına karar verilmesini talep ederiz" dedi. Ardından söz alan Mesut Hayri Bökü ve Naile Gümüştaş da beraatlerini talep etti. 

Daha sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, “Örgüt üyeliği” iddiasıyla Naile Gümüştaş'a 6 yıl 3 ay; Mesut Hayri Bökü'ye de 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verdi. Mahkeme ayrıca, Bökü'nün tutukluluk halinin devam etmesi yönünde karar verdi. (HABER MERKEZİ)