HDK: Kültürpark ekolojik alan olarak korunsun

Halkların Demokratik Kongresi, İzmir'de bulunan Kültürpark'ın ekolojik alan olarak korunmasını talep etti. Açıklamada, "İzmir'in ünlü Kordon’unda yok edilen mimari tarihe yanmanın nasıl bir anlamı yoksa ve son pişmanlık fayda etmiyorsa, aynı şeyi Kültürpark için de yaşamamalıyız" ifadelerine yer verildi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Kültürpark'ın yaşamın sürdürüldüğü ekolojik alan olarak korunmasını talep eden bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada, "Parkın kurucusu Dr. Behçet Uz tarafından, gelecek nesillere armağan edilmiş bu parkın evrenselliğinden kaynaklı olarak, dünyanın onlarca ülkesinden hediye olarak gelen bitki ve ağaç varlığı büyük bir doğal zenginliktir. Hiçbir şey uğruna feda edilemeyecek kadar kıymetlidir" denildi.

'SON PİŞMANLIK FAYDA ETMEZ'

Kültürpark’ta doğal süreçte ekolojik bir yaşamın oluştuğunun vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Kültürpark’ın tarihsel, kültürel, ekolojik önemi göz ardı edilerek fuarcılık, kongre merkezi, otopark amaçlarıyla kullanıldığı veya kullanılmak istenmesi yetmezmiş gibi şimdilerde de pazar yeri olarak kullanılmaktadır. Bu amaçlarla kullanımlar akla aykırı ve kentin en önemli değerine zarar verici yönetsel kararlardır. Bu tür gereksinimler için başkaca alanlar bulunabilir, ancak doksan yılda oluşmuş bir ekolojik alan ve Kültürpark bir daha bulunamaz. Bugün İzmir'in ünlü Kordon’unda yok edilen mimari tarihe yanmanın nasıl bir anlamı yoksa ve son pişmanlık fayda etmiyorsa, aynı şeyi Kültürpark için de yaşamamalıyız. HDK buna, İzmirlilerin de desteğiyle izin vermeyecektir.”

'YAPILACAK HER DÜZENLEME BETONLAŞMADAN UZAK OLMALI'

Kültürpark’taki hayvan ve bitki varlıkları ile ekolojik park olarak korunmasının talep edildiği açıklama şöyle devam etti:

“Bu alan İzmirlilerin kullanımına, dünyadaki örneklerinde görüldüğü gibi, yaşamın sürdürüldüğü ekolojik alan olarak, geliştirilerek sunulmalıdır. Yapılacak her düzenleme betonlaşmadan uzak olmalı, Kültürpark’ın demokratik ve katılımcı bir yönetişim planı mutlaka oluşturulmalıdır. Ekoloji, çevre ve kültür dernek, oluşum ve platformlarının ve İzmirlilerin Kültürpark’ın ekolojik park olarak geliştirilerek korunması talebimize desteklerine ve dayanışmalarına güveniyoruz. HDK olarak, kentimizin yerel yöneticilerinin bu çağrımıza uymalarını bekliyoruz; mutlaka uymalıdırlar da. Yoksa Dr. Behçet Uz nasıl Kültürpark’ı yaşama geçiren belediye başkanı olarak anılıyorsa, yok olmasına neden olanlar da Kültürpark’ı mahveden yöneticiler olarak tarihteki yerlerini alırlar." (DUVAR)