Hayvanları Koruma Kanunu teklifi Meclis'e sunuldu

Hayvanları Koruma Kanunu teklifi Meclis'e sunuldu. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, teklifi Meclis kapanmadan kanunlaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti, Hayvanları Koruma Kanunu teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, "İnşallah Meclis kapanmadan kanunlaştırmayı hedefliyoruz" dedi. 

'HAYVANLAR EŞYA OLMAKTAN ÇIKARILIP CANLI STATÜSÜNE GETİRİLECEK'

Kanun teklifine dair detaylar paylaşan Ünal, "Bu düzenlemenin ruhunu, kalbini ve temel fikrini oluşturan bakış açımız şudur: Hayvanlar bir mal, eşya olmaktan çıkarılıp bir canlı statüsüne getirilmekte ve TCK 151'de hayvanlarla ilgili husus, mala zarar verme noktasından çıkarılıp cana zarar verme noktasına getirilerek suç kapsamına alınmaktadır. Kanun teklifimizde hayvan sağlığı temin edilirken, diğer taraftan hayvanların insanlarla birlikte, insanların refah, huzur ve sağlığına tehdit oluşturmadan ahenk oluşturmayı temin etmektedir. Hayvanların haciz edilmesi de artık ortadan kalkmaktadır" diye konuştu.

Hayvanlara karşı gerçekleştirilen, bir hayvan neslini yok etme, kasten öldürme, işkence etme ve acımasız veya zalimce muamelede bulunma, cinsel ilişki, hayvan dövüştürme fiillerinin suç olarak görüleceğini söyleyen Ünal, "Bazı suçlarda sahibi tarafından şikayet hakkı kullanılmasa dahi Tarım ve Orman Bakanlığı'nca süreç takip edilecektir" dedi.

'TEHLİKELİ KÖPEK TÜRLERİNİN BARINDIRILMASI YASAKLANACAK'

"Tehlikeli köpek türlerinin saldırıları hepimizin malumu. Bakanlığın, bilim kurulları ile çalışması neticesinde belirlenecek, tehlikeli türlerin bakımları, barındırılması, ülkemize girişi yasaklanmaktadır" diyen Ünal, "Mevcutta tehlikeli türlere sahip olanlar ise, hayvanlarını kısırlaştırarak, ağızlıksız dolaştırmayarak, çocuk oyun alanları ve parkları ile halkın yoğun bulunduğu bölgelere girmeyerek, bu şartlarda mevcut hayvanına ölünceye kadar bakabilecek. Kedi ve köpek sahiplerine dijital kimliklendirme zorunluluğu getirilecek ve terkleri yaptırıma bağlanacak. Petshoplarda kedi ve köpek satışının önüne geçilecek" ifadelerini kullandı.

Ünal ayrıca kara ve su sirkleriyle yunus parklarının açılması ve işletilmesinin yasaklanacağını, mevcut işletmelerin ise uhdesinde bulunan hayvanların doğal yaşam süresine bağlı olarak tasfiyesinin ön görüldüğünü söyledi. (HABER MERKEZİ)