Hayvana işkence yapanlar şikayet etti, Funda Bayrı tutuklandı: İzin vermeyeceğiz

Ege Hayvan Hakları Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Funda Bayrı'nın bir köpeği ezen kişiyle kediye kötü muamele yapan bir şahsı sosyal medyadan paylaşması nedeniyle tutuklandığı ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR -  Ege Hayvan Hakları Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı 73 yaşındaki Funda Bayrı, şahsi hesabından hayvan haklarını ihlal eden kişilerin görüntülerini paylaştığı gerekçesiyle 1 Ağustos günü tutuklandı. İzmir Şakran T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’ne gönderilen Bayrı hakkında iki ayrı dosyadan kesinleşmiş 3 yıl 4 ay hapis cezası bulunduğu açıklandı. Avukatları tarafından infazına gerekli itirazlar yapılan Bayrı'nın bir ay kapalı cezaevinde kalacağı belirtildi. Bayrı'nın tutuklandığı dosyaların ise ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.

 KÖPEĞİ EZENİ VE KEDİYE İÇKİ İÇİRENİ İFŞA ETTİĞİ İÇİN TUTUKLANDI

Bayrı'nın 24 Ekim 2020 günü Foça'da aracıyla bir sokak köpeğini ezen şahsın görüntülerini sosyal medya hesabında paylaşması dava konusu yapıldı. Yine 20 Haziran 2021 tarihinde ise kediye alkollü içki içiren bir kişiyi paylaşan Bayrı hakkında faillerin şikayetleri üzerine iki ayrı dava açıldı. Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 136/1 maddesi olan “Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına verme, yayma veya ele geçirme” suçlamasıyla açılan davalarda, Foça 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından her biri 1 yıl 8 ay olmak üzere iki hapis cezası verildi. Cezaların onanması üzerine Bayrı tutuklandı.

'ŞİKAYET ÜZERİNE DAVA AÇILDI'

Bayrı'nın avukatlarından Bilge Berk, “Fotoğrafını paylaştıkları kişilerin şikayeti söz konusu oluyor ve dava açılıyor. İnfazla ilgili gerekli itirazları yaptık. Ancak yeni infaz yasasından dolayı sonucun nasıl olacağını bilemiyoruz. Bizim şahsi görüşümüze göre bir ay kapalı cezaevinde kaldıktan sonra açık cezaevine çıkacağını düşünüyoruz” dedi. Bayrı hakkında verilen cezaya tepki gösteren avukat Berk, “Yasalar hayvan hakları konusunda yetersiz kaldığı gibi artık hayvan hakları savunucuları konusunda da yetersiz kalıyor. Biz bu paylaşımları dahi yapamayacaksak hayvanları nasıl koruyacağız?” ifadelerini kullandı. 

'MASUM CANLARIN YAŞAM HAKKINI SAVUNDUĞUM İÇİN CEZAEVİNDEYİM'

Öte yandan Bayrı'nın tutuklanması ile birlikte hayvan hakları savunucuları da harekete geçti. 14 Ağustos günü (yarın) Karşıyaka'da bir araya gelecek olan hayvan hakları savunucuları, yapacakları basın açıklaması ile tutuklamaya karşı tepkilerini dile getirecek.

Cezaevinde bulunan Bayrı da hayvan hakları savunucularına avukatları aracılığı ile seslendi. Bayrı'nın "Değerli yol arkadaşlarım” diye başlayan notunda şu ifadeler yer aldı;

“Hayvan haklarını savunmamdan dolayı hükümlü olarak cezaevine girmiş bulunmaktayım. Bu süreçte Bilge Berk aracılığıyla bana ulaşmak isteyen arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. Hayvan haklarında her zaman dayanışma içinde olmamız gerektiğini ve masum canlara yapılan katliam ve işkencelere asla izin vermeyeceğimi bilmenizi isterim. Benim cezaevinde olmam masum canların yaşam hakkını savunduğum içindir. Hepimiz bu yolda büyük bir inançla ilerleyip savaşmak zorundayız. Ve mutlu savaşımızdan onur ve gurur duyuyorum. Hepinizi çok seviyorum"

'FAİLLER SERBEST BAYRI TUTUKLU'

Mülkiye İzmir Hayvan Hakları Grubu da Bayrı'nın tutuklanmasına tepki gösterdi.

Mülkiye İzmir Hayvan Hakları Grubu yaptığı yazılı açıklamada söz konusu paylaşımlara konu olan suçların failleri serbest iken, Funda Bayrı’nın cezaevinde tutsak olmasının adalet duygusunu derinden yaraladığını ifade etti. Açıklamada, “Funda Bayrı'nın yeri cezaevi değil, haklarını savunduğu ve bakım verdiği hayvanların yanıdır. On yıllarını hayvan hakları mücadelesine, evinde ve sokakta yüzlerce hayvanın bakım ve tedavisine adamış bu değerli insanla en derin dayanışma duygularımızı kendisiyle ve kamuoyuyla paylaşmayı bir ödev biliyoruz” denildi.