Hayvan hakları savunucuları: Öldürmediyseniz neden göstermiyorsunuz?

Gaziemir Belediyesi tarafından uyutulduğu iddia edilen sokak köpeğine ilişkin açıklama yapan hayvan hakları savunucuları, öldürülmediyse köpeğin gösterilmesini istedi.

Açıklamayı, Efsun Yıldız yaptı.
Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'de Leishmania tanısı konulduğu belirtilen Dikkulak isimli sokak köpeğinin Gaziemir Belediyesi tarafından uyutularak öldürüldüğü iddiası gündeme geldi.

İzmir'deki hayvan hakları savunucuları, konuya ilişkin belediye binası önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı yapan Efsun Yıldız, "Bu hayvanı öldürmediyseniz neden göstermiyorsunuz?" dedi.

Gaziemir Belediyesi ise iddiaları reddetti. 

'BELEDİYENİN ŞİDDET VE KATLİAMLARA ORTAK OLMASI UTANÇ VERİCİ'

Gaziemir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü'ne seslenen Yıldız, 6 Ekim 2021 tarihinde Evka 7'den mantar tedavisi için alınıp şu an nerede olduğu belli olmayan, sokakta yaşam mücadelesi veren köpek Eros'un akıbetini sordu. Yine aynı tarihte diğer bir gönüllünün gözündeki kist sebebiyle tedavi edileceğini umarak Gazemir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü'ne verdiği yavru kedi Tekir'in tedavi edilmeden 10 gün içerde tutulduğunu ve sokağa bırakıldığı gün öldüğünü söyleyen Yıldız, Üç Fidan Parkı'ndaki basketbol sahasına terk edilmiş halde bulunan ve engelli, küpeli ve ısırma vakası olmayan Yaşar isimli köpeğin ise 25 Ağustos 2022 tarihinde uyuşturucu iğne ile öldürüldüğünü ifade etti. Yıldız, "Bu ülkede sadece hayvanlara değil, çeşitli insan gruplarına da her türlü şiddet eylemini ve katliamı savunanlar olmakla birlikte devletin kurumu olan bir belediyenin bu şiddet ve katliamlara ortak olması utanç verici ve kabul edilemezdir" dedi. 

'ÖLDÜRMEDİYSENİZ NEDEN HAYVANI GÖSTERMİYORSUNUZ?'

Son olarak ise Leishmania tanısı koyduklarını iddia ettikleri Dikkulak isimli köpeğin uyutulduğu duyumunu aldıklarını söyleyen Yıldız, "Sosyal medyada yaptığımız çalışmalar, imza kampanyası, şikayetler ve Gaziemir, Bornova, Alsancak ve Konak'a yapıştırdığımız afişler ve basın açıklaması yapacağımızı duyurmamız sonucu Gaziemir Belediyesi sosyal medya hesabından eylem yapacağımız gün yaptığı açıklamada, 'köpeğin tedavisinin devam ettiği', bu köpeğin hastalığının bulaşıcı olduğu, bu köpeği sahiplendiremeyeceklerini ve köpeğin uyutulacağını açıkladı. Bu açıklamayı panik halinde yaptıklarını tahmin etmekle birlikte onların yaşam hakkı konusundaki zihniyetlerini ortaya çıkaran bir skandaldır. Dikkulak'ın takibini yapan gönüllü, bu açıklamayı gördükten sonra gidip görmek istemiş fakat Gaziemir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından ona gösterilmeyip dilekçe yazılması ve bir ay içinde cevap alacağı söylenmiştir" diye konuştu. 

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda'ya seslenen Yıldız, "Bu hayvanı öldürmediyseniz neden göstermiyorsunuz? Kaldı ki öldürmediyseniz neden Veteriner İşleri Müdürü, öldürmediklerini onunla konuşmaya gelen gönüllüye açıklamadı ve köpeğin tedavi olmasının önünü kesti? Dikkulak çoktan sahiplenilip tedavi sürecine başlanabilirken neden ölüme mahkum edilmek isteniyor?" diye sordu.

'İFŞA, EYLEM VE ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDECEĞİZ'

Gaziemir Belediyesi yetkililerini uyaran Yıldız, son olarak şunları kaydetti: "Gaziemir Belediyesi yetkililerine bir kez daha hatırlatalım. Kimse sizlere savunmasız hayvanların canına kast edin diye o yetkileri vermedi. Ülkedeki hukuksuzluk ortamından faydalanıp, yetkilerini kötüye kullanarak savunmasız canlıların yaşam hakkını gasp eden hangi kurum veya kişi varsa karşılarında olduğumuzu bildiriyoruz. Savunmasız hayvanlara karşı yapılan yaşam hakkı ihlalleri devam ettikçe bu belediye ve yaşam hakkı ihlali gerçekleştiren her türlü kişi ve kuruma karşı ifşa, eylem ve çalışmalarımıza devam edeceğiz."

GAZİEMİR BELEDİYESİ: İDDİALAR ASILSIZ

Öte yandan köpeğin uyutulduğuna ilişkin açıklama yapan Gaziemir Belediyesi ise iddiaları reddederek, "Hayvan öne sürülen iddiaların aksine uyutulmamış, Veteriner İşleri Müdürlüğü'müzde gerekli izolasyon koşulları altında 37 gündür misafir edilmektedir. Ancak bilinmelidir ki, Leishmania hastalığının dünyada bilinen rutin ya da deneysel olarak herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır. Konuyla ilgili sosyal medya üzerinden asılsız iddialarda bulunanlar ile ilgili de belediyemiz tarafından gerekli hukuki işlemler de yapılacaktır" ifadelerini kullandı. (DUVAR)