Sakallı erkekler köpeklerden daha fazla mikrop taşıyor

Son günlerde sonuçlanan bir araştırma, sakalların, yüzünüzde büyüyen en hijyenik şey olmayabileceğini ortaya koyuyor. Sakalların bazı tüylü hayvanlardan daha fazla miktarda mikrop taşıyabileceğini öğrenmek sizi şok edebilir.

Google Haberlere Abone ol

Rhys Parry-George

Ne derseniz deyin, sakallar bu günlerde epey rağbet görüyor. Peki ama neden? İşin gerçeği, biz de bilmiyoruz.

Yüz kıllarında ki bu ani dalgaya ilham verenin, Taht Oyunları ve Vikingler gibi popüler diziler olabileceğini düşünüyoruz. Sebebi her ne olursa olsun, bu yönelim yakın zamanda sönümlenecek gibi görünmüyor.

Bir tamamlayıcı olarak, sakal bir erkeğin (veya kadının) görünümünde şık, zarif ve hiç kuşkusuz seksi bir etki yaratabilir.

KÖPEKLER DAHA AZ MİKROP TAŞIYOR

Öte yandan, son günlerde sonuçlanan bir araştırma, sakalların yüzünüzde büyüyen en hijyenik şey olmayabileceğini ortaya koyuyor. Sakalların bazı tüylü hayvanlardan daha fazla miktarda mikrop taşıyabileceğini öğrenmek sizi şok edebilir.

Gördüklerinize inanamazsınız…

Sakal bırakmak biraz zaman alır. Sakalın istediğiniz uzunlukta ve kimliğinize uygun biçimde göründüğünden emin olmalısınız.

Kulağa zor gibi gelmeyebilir ama bu böyledir. Ayrıca, bakım yapma görevi de var; gerçekten mükemmel olduğundan emin olmak için kesim ve tıraşla geçen saatlere katlanmak zorunda kalırsınız.

Peki, sakal sahibi olmanın pek de hijyenik olmadığını duysanız ne yapardınız? Sakalınızın tamamını kesmeyi düşünebilirsiniz; zira, yapılan bir araştırmada sakalların aşırı miktarda mikrop barındırdığı tespit edildi.

İşin aslı, sakallarınız köpeklerden bile daha fazla mikrop barındırabilir. Evet, bu doğru. Yeni araştırma, sakalların, daha düşük mikrop barındıran köpek türlerinin birçoğundan daha fazla mikrop barındırabileceğini gösteriyor.

SAKALLARIN BARINDIRDIĞI MİKROP SAYISI ÇOK FAZLA

Ve araştırma çok daha fazlasını ortaya koydu… Dailymail gazetesinde geçtiğimiz pazar günü yayınlanan çalışmada, sonuçlar karşılaştırılmadan önce 18 sakal ve 30 köpeğin boynundan alınan tüy örneği incelendi. Ve köpeklerin daha temiz olduğu anlaşıldı!

İsviçre’deki Hirslanden Kliniği’nde çalışan Profesör Andreas Gutzeit, “Araştırmacılar, erkeklerin sakallarından alınan örneklerde, köpeklerin tüylerine oranla çok daha yüksek miktarda bakteri tespit ettiler.”

“Bu bulgular ışığında, köpeklerin, sakallı erkeklere kıyasla daha temiz oldukları düşünülebilir.” İşte bu, gerçek bir keşif!

Araştırmada, 18 ilâ 76 yaş arasındaki 18 sakallı erkeğin taşıdığı mikrop miktarının daha yüksek olduğu bulundu. Köpeklerde ise çok daha azı mevcut… Buna karşılık, 30 köpekten 23’ü çok daha düşük mikrop seviyesine sahipken, diğer 7’si ‘ortalama’ düzeyde mikrop taşıyordu.

'SAKAL KORKUSU TEPKİYİ KÖRÜKLÜYOR'

Şüphesiz, tartışılması gereken başka şeyler de var. Mesela, araştırmada yer alan erkek sayısı köpeklere oranla daha az. Sanırım, tanıdıkları en kirli adamları incelediler. Üstelik köpekler kendi kakalarını yerler! Nasıl temiz olabilirler ki?

Ayrıca, bu adamlar gerçekten de çok kirli olmalı.

Göründüğü kadarıyla, kayıtlara geçen erkeklerin 7’sinde insan sağlığına tehdit arz eden mikroplar bulunduğu saptandı! En iyisi, bu kişilerden uzak durun hanımlar.

Diğer yandan, fanatik sakal sahipleri araştırma karşısında hiç de sıcak bir tepki vermedi. Aslında, bunlardan bazıları öfkeye bile kapıldı.

Sakala Özgürlük Cephesi’nin (evet, böyle bir şey gerçekten de mevcut) kurucusu Keith Flett, Dailymail’e verdiği demeçte şunları söyleyerek araştırma hakkında bazı şüpheler uyandırdı: “İnsanların kıllarından ve ellerinden örnekler alıp bunları test ettiğinizde her türlü nahoş bulguya ulaşmanın mümkün olduğunu düşünüyorum.”

Dahası, Flett, sakalların hijyenik olmadığına da inanmıyor. “Kendi başına sakalların hijyenik olmadığına inanmıyorum.” Elbette, unvanına bakınca buna inanmaması normal görünüyor.

Flett, ayrıca, ‘pogonofobi’nin sakallara karşı duyulan nefrette belirleyici bir unsur olduğunu öne sürüyor. “Sakallar hakkında, (pogonofobiyle bağlantılı biçimde) her şeyden çok daha fazla, sürekli bir olumsuz hikâye akışı var gibi görünüyor.”

Sanırım bunun ne anlama geldiğini merak ediyorsunuzdur. Pogonofobi, sakal ve her türlü yüz kılına karşı duyulan korkuya verilen isim.

Evet, bu da anlamlı görünüyor. Bu durumda, sakalların gerçekte ne kadar temiz olduğunu kim bilebilir ki?

Ne olursa olsun, bir dahaki sefere sakallı birini öptükten sonra yüzünüzü yıkamayı ihmal etmeyin.

* Yazının aslı TwentyTwoWords sitesinden alınmıştır. (Çeviren: Tarkan Tufan)