Yeşil Gündem: Uçan böcekler yok oluyor!

Böceklerin ölümü bilim insanlarını endişelendiriyor. Shell'den şarj istasyonu atılımı. ÇKP'nin çevre gündeminde ne var? Hepsi Yeşil Gündem'de

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Doğadaki uçan böcek sayısında çeyrek asırda yüzde 75'lik bir düşüş yaşandı! Sebepleri çok net bilinmeyen bu düşüşle ilgili bilim insanları endişeli. Belli başlı doğa koruma alanlarında böcek ölümlerinin daha çok olması endişe veriyor. Bu durumun sebebinin çiftliklerin üstünden geçen böceklerin yolda zehirli kimyasallara maruz kalması olduğu düşünülüyor.

Böceklerin yok olmaması önemli, çünkü böcekler polen taşıyarak bitkilerin döllenmesinde anahtar bir rol oynuyor. Tahılların çoğu için gerekli olan polen rüzgar tarafından taşınıyor ama meyvelerin çoğunluğu için böceklere ihtiyaç var.

SADECE 60 SENELİK GIDA STOKU KALDI

Guardian çevre editörü George Monbiot böceklerin yaşadığı ortamın kendilerine düşman olduğuna işaret ediyor. BM Gıda ve Tarım Programı tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre yaşanan son toprak kayıpları ışığında gezegende sadece 60 yıl yetecek kadar gıda stoku bulunuyor. BM Çölleşmeyle Mücadele Konvansiyonu tarafından Küresel Arazi Görünümü başlıklı rapora göre ise tarım arazilerinin yüzde 20'sinde üretkenlik düşüyor. George Monbiot özellikle kimyasal endüstriyel balıkçılık böcek ilaçlarına dikkat çekerek bu konuda küresel bir düzenlemeye ihtiyaç olduğuna dikkat çekiyor.


Shell şarj istasyonları açıyor

Ünlü petrol şirketi Shell, İngiltere'nin kuzeyindeki üç benzin istasyonunda elektrikli arabalar için hızlı şarj istasyonları kurduğunu açıkladı. İstasyonlara gelen araçlar sıfırdan yüzde 80'lik doluluk oranlarına yarım saatte ulaşabilecekler. Shell, ileride bu hizmeti İngiltere dışında Hollanda ve Filipinler'de de vereceğini açıkladı. Şu anda müşteriler kilowatt/saat başına 25 pence (1,21 TL) ödüyor. 2018 sonundan itibaren Shell müşterileri aynı hizmet için 49 pence (2,36 TL) ödeyecek. Yıl sonuna kadar İngiltere'deki on noktada şarj istasyonları olacak.

BATI AVRUPA'DA 3 MİLYON ŞARJ İSTASYONU GEREKECEK

The Independent'ın haberine göre, Shell'in bu adımı Avrupa'nın en büyük otomobil şarj ağı NewMotion'u satın almasından sonra geldi. Firma 2040 yılında yollardaki arabaların yüzde 25'inin elektrikli otomobil olacağını öngörüyor. Şu anda trafikte 100 binden az elektrikli araç var. Morgan Stanley, 2030 yılında Batı Avrupa'da 1 ila 3 milyon şarj noktasına ihtiyaç duyulacağını öngörüyor.


ÇKP Kongresi'nde 'dumansız hava' vaadi

Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) Kongresi'nde üç saatten fazla bir süre boyunca konuşma yapan Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in gündem maddelerinden biri de temiz çevreydi. Çin'de hava kirliliği bugün en büyük sorunlardan biri olarak görülüyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) standartlarına göre Atmosfer içindeki PM 2,5 parçacığının miktarı 24 saate maksimum 25 olması gerekirken Çin'de bu rakam 115 civarında. Kirliliğin yoğun olduğu kuzey bölgesinde yapılan bir araştırmada burada yaşayan insanların üç yıl daha az yaşadığı ortaya çıktı. Bu yüzden ÇKP kongresinde uzun vadede özellikle kömür üretiminin kısıtlanması, kirliliğe yol açan fabrikaların kapatılması gibi tedbirlerin alınacağını açıkladı. Xi Jinping, bunun dışında termik santraller dışında ayrıca güneş ve rüzgara da yatırım yapacaklarını ve tarım sistemini modernize edeceklerini de söyledi.

ESNAFTAN PARTİ DAYANIŞMASI

Xi Jinping'in konuşmasına ülkedeki muhtelif sektörlerden destek geldi. Pekin'deki ünlü şiş ızgaracılar Parti'ye destek için kongre haftası boyunca mangallarını kapatıp kuzu eti servis etmeyeceklerini açıkladılar. İnşaat firmaları da üretimlerini durdurdu. Geçmişte dünyanın en fazla karbon emisyonu üreten ülkesi olarak anılan Çin'in 'yeşil atılımı' merakla bekleniyor.