Kapı kapı gerçek ailesini arıyor

Evlatlık verildiğini öğrendiğinden beri gerçek anne babasını arayan Murat Can, bu arayışı sırasında Aydın Karacasu'ya ulaştı. Köy köy, kapı kapı dolaşıp gerçek ailesini arayan Murat Can 6 bin 500 kilometre yol yaptığını anlatıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya’da yaşayan Eskişehirli bir gurbetçi ailenin 21 yıl önce evlat edindiği Murat Can, biyolojik ailesini bulmak için Aydın'ın Karacasu ilçesinde kapı kapı dolaşıyor. Evlatlık olduğu gerçeğiyle 11 ay önce 20 yaşındayken yüzleşen Murat Can, bir haftadır Karacasu’da gerçek ailesinin izini sürüyor. Ailesini bilenlerden yardım isteyen Murat Can, “Yıllarca ailem olarak bildiğim anne ve babamın gerçek ailem olmadığını 20 yaşında öğrendim. Sürdüğüm iz beni Karacasu’ya getirdi. Gerçek anne babamı ve kardeşlerimi görmek, onları tanımak istiyorum. Allah rızası için bilen duyan varsa yardımcı olsun” dedi.

Yerel Denge gazetesinden Gülay Öztekin'in haberine göre, Almanya’da bilgisayar mühendisliği eğitimini sürdüren 21 yaşındaki Murat Can, yaklaşık bir yıl önce evlatlık verildiğini öğrendi. Bu yaşına kadar kendisini bakıp büyütenlerin gerçek ailesi olmadığını öğrenince gerçek ailesini bulmaya karar verdi. Aramaya nereden başlayacağını bilemeyen Murat Can, ailesiyle birlikte 6 haftalık tatil için geldiği Eskişehir’den kuzeni İsmail Orak’ı yanına alarak, iz sürmeye başladı. Babaannesini yıllar önce kaybeden Murat Can, gittiği her yerde kendisinin evlat verilmesine aracı olan insanların artık hayatta olmadıklarını öğrendi.

'BEN KİMİM BİLMEK İSTİYORUM'

Sürdüğü izler onu Karacasu’ya getirdi. Bir haftadır Karacasu’da ailesini arayan Murat Can’ın gitmediği köy, mahalle, girmediği ev, konuşmadığı insan kalmadı. Biyolojik ailesini buluna kadar arayışından vazgeçmeyeceğini söyleyen Murat Can, “Beni dünyaya getiren öz anne babamı ve kardeşlerimi bulmak ve tanımak istiyorum. Bir kez onları göreyim, sarılayım bu bana yetecek. Başka da bir şey istemiyorum. Kimseyi suçlamıyorum. Beni istemezler ise de saygı duyar, çeker giderim. Ben kimim? Köklerimi, ait olduğum yeri, nereden geldiğimi bilmek istiyorum. Onları bulabilmek için 6 bin 500 kilometre yol kat ettim. Bir haftadır gitmediğim yer kalmadı. Bilen, duyan birileri var ise yardımcı olsun” dedi.

'BİR BUÇUK AYLIKKEN ALMANYA'YA GÖTÜRÜLDÜM'

Evlatlık veriliş hikayesini de anlatan Murat Can, “Hikayemiz, Denizli’nin Buldan ilçesinde postacı olarak çalışan Eskişehirli Osman Kurt’un 1994 yılında bir kız çocuğunu evlat edinmesi ile başlıyor. Babaannem ve dedem Almanya’da yaşayan ve 20 yıllık evliliklerine rağmen çocukları olmayan oğlu ve gelinine bir evlat bulmak için daha önce evlat edindiğini öğrendikleri komşuları postacıdan yardım istiyor. Bunun üzerine Buldan’da postacının aşçılık yapan arkadaşı Suat ve Karacasu’nun Işıklar köyünde eskiden muhtarlık yapmış Muhammet Güngör aracılığıyla beni evlat edinmişler. O tarihte öz annemin söylediğine göre 23 Nisan 1996 yılında dünyaya gelmişim. Adımı da şimdiki anne ve babam koymuş. Henüz 15 günlükken ailemden alınıp, Buldan’da babaannem ve dedeme teslim edilmişim. Oradan da beni Eskişehir’e götürmüşler. Bir buçuk aylık bebekken de Almanya’ya gitmişim. Geçtiğimiz yıla kadar ailem başta herkes bu gerçeği benden saklamış. Öğrendiğimde dünyam başıma yıkıldı. Ne pahasına olursa olsun gerçek ailemi bulmaya karar verdim ve günlerdir sürdüğüm iz beni Karacasu’ya getirdi” diye konuştu.

EVLAT VERİLMESİNE TANIKLIK EDEN KİMSE KALMADI

Karacasu’da gitmediği köy, mahalle kalmadığını, ancak kendisini evlat verilmesine aracı olan herkesin vefat ettiğini söyleyen Murat Can, “Buldan’da aşçı Suat’ın karısını buldum. Kadın 80 yaşında. Yarım yamalak verdiği bilgiler doğrultusunda Karacasu’da biyolojik ailemi arıyorum. Muhtar lakaplı Muhammet Güngör de vefat etmiş. Sağ olsun oğulları yardımcı oldu ama nereye gitsem elim boş dönüyorum. Ailemi bulmadan Almanya’ya dönmek istemiyorum. Babam çakır gözlü, annem oldukça esmer kısa boylu bir kadınmış. Benim dışımda 3 kardeşim daha olduğunu öğrendim. Ayrıca o tarihte bu bölgeden çok sayıda çocuk evlatlık verilmiş. Ben de onlardan biriymişim.”