Dünyanın yeni haritası ödül kazandı

Dünya haritasının mükemmel olmadığını ders kitaplarından biliyoruz. Peki daha iyisi nasıl yapılabilir? Japonya'dan bir tasarımcı işte bunu düşündü. Ürünü ‘Otograf Dünya Haritası' tasarım ödülü kazandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Japon tasarımcı Hajime Narukawa’nın 'The AuthaGraph World Map' isimli güncellenmiş ve hatalardan arındırılmış haritası, geçtiğimiz günlerde dünyanın en prestijli tasarım ödüllerinden biri olarak anılan 'Japan’s Good Design Award‘un sahibi oldu. (Japonya İyi Tasarım Ödülleri)

Yeni haritada, mevcut dünya haritasındaki ölçüm hataları düzeltilmiş olarak yer alıyor. Örneğin Afrika Kıtası, Grönland’ın on dört katı büyüklükte olmasına rağmen önceki haritada aynı ebatlarda gösteriliyordu. Şu ana dek yalnızca Japonya’daki okul kitaplarında kullanılan haritanın, küresel olarak kabul edilmesi için çeşitli revizyonlar bekleniyor.

Söz konusu harita özellikle yeryüzündeki su ve kara parçalarının doğru bir şekilde dikdörtgen bir formata yansıtmayı başarmasıyla yeni bir tekniği beraberinde getiriyor. Herhangi bir hata ya da eksilme olmadan tüm kıtaları ve okyanusları haritaya sığdırmayı başaran Narukawa, haritasının önümüzdeki yıllarda küresel ısınma ve iklim değişiklikleriyle birlikte güncellenmesi gerekeceğini dile getirdi.

Jüri, haritanın ‘tüm okyanus, kıtalar ve Antarktika kıtasının boyutlarını doğru şekilde gösteren tasarımıyla gezegenimize daha gelişmiş titiz bir perspektif sunduğuna' dikkat çekti.

Tasarımıyla ilgili açıklama yapan Narukawa "Yüzeyi 96 eşit üçgen parçaya bölünmüş bu dikdörtgen harita, piramit haline getirilebiliyor. Üçgen, dikdörtgen veya paralelkenar dış iskeletine sahip bu dünya haritası, merkezinden başlanılarak istenilen her bölgeden katlanılabiliyor" ifadelerini kullandı.

Farklı renk seçenekleri bulunan 841x594 milimetre boyutlarındaki haritanın İngilizce ile Japonca versiyonları, AuthaGraph sitesinden elde edilebiliyor. (HABER MERKEZİ)

Etiketler japonya dünya Tasarım