Twitter'da 'menopoz' bir küfür!

İletişim Fakültesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Ferah Onat sosyal medya mecralarında "menopoz" kavramına ilişkin bir araştırma yaptı. Twitter'da kavramın cinsiyetçi bir hakaret olarak kullanıldığını söyleyen Onat, "Toplum içinde haksızlıklara karşı çıkanlara, 'menopozlu' bir sıfat olarak kullanılıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferah Onat, toplumun menopoza olan bakış açısını ve sosyal medyada yazılanları inceledi. Twitter ve 'ekşisözlük'te 6 aylık bir araştırma yapan Doç. Dr. Onat, menopoz kavramının genellikle cinsiyetçi söylemlerle, hakaret, aşağılama ve küçümseme olarak kullanıldığını gördüğünü belirtti.

Tüm dünyada 18 Ekim Dünya Menopoz Günü, menopoza dikkat çekmek ve tüm kadınların doğru bilgilendirilmelerini amaçlayan bir gün. Ancak kadınların hayatındaki önemli evrelerden menopozla ilgili yanlış bilgilenme, bilinçsizlik, önyargılar, bu dönemi yaşayan kadınların hayatını daha da zorlaştırıyor. Doç. Dr. Ferah Onat, 6 aylık bir çalışmayla sosyal medyadaki menopozla ilgili yazılanları inceledi. Twitter'da menopozla ilgili 991 tweet atıldığını belirten Doç.Dr. Onat, 'menapoz' olarak yanlış yazılan da 512 tweet olduğunu belirtti.

'KADINLAR HEMCİNSLERİNİ AŞAĞILIYOR'

Menopozun sosyal medyada genellikle aşağılama, hakaret içeren şekilde kullanıldığını tespit ettiğini belirten Doç. Dr. Onat, “Twitter'da, menopozlu teyze, şişman kadın, yaşlı, sinirli, estetikli, alıngan gibi cinsiyetçi söylemler ve aşağılayıcı kavramlar karşımıza çıkıyor. Bu kavramları yazan kullanıcılara baktığımızda yüzde 90 gibi bir oranla kadınların kendi hemcinslerini aşağıladığını görüyoruz. 'Menopozlu teyze' yazımı toplam tweetlerin yüzde 25'ini oluşturuyor.

'HAKKINI ARAYANLARA MENOPOZLU DENİYOR'

Menopozun genellikle bir sıfat olarak üstü kapalı hakaret olarak kullanıldığını söyleyen Onat, "Toplum içinde haksızlıklara karşı çıkan, müdahale eden, sesini çıkartan, hakkını arayan, kuralların uygulanmasını isteyen kişilere yönelik 'menopozlu' sıfatının sıklıkla kullanıldığını gördük. Hatta bu sıfat böyle erkekler için bile kullanılmış. Bir sendrom, hezeyan, hastalık, kötü kader olarak da görenler var" dedi.

EKŞİ SÖZLÜK'ÜN FARKI

Doç.Dr. Ferah Onat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplum olarak yaşa saygılı gibi görünsek de yaşı ilerleyen ve bizim hoşumuza gitmeyen herkese bunu yapmışız. Ancak bu tweetlerin retweet almadığını ve fazla beğeni almadığını da gördük. Ekşisözlükte ise menopozla ilgili yazılanlara baktığımızda, genellikle sağlıkla ilgili içeriklere rastladık. Çeşitli fiziksel belirtiler üzerine girişler var, bazıları bilimsel olarak açıklama içeriyor, ilgili linklerin verildiğini görüyoruz. Olumlu ve bilinçlendirici birçok içerik mevcut. Aynı mecrada, 'menopoz teyze' başlığıyla 40 kadar içerik var. Burada genellikle eleştiriler, orta yaştaki kadınlara yönelik genellemeler, cinsiyetçi söylemler Twitter'dakilere benziyor. Ancak Twitter'daki kadar kontrolsüz değil." Doç. Dr. Ferah Onat çalışmasını, Kasım ayında yapılacak Anadolu Üniversitesi 2'nci Sağlık İletişimi Sempozyumu'nda da bildiri olarak sunacak. (DHA)