'Yardımlı intihar' öncesi arkadaşlarına veda partisi verdi

Ölümcül bir hastalığı olan Amerikalı bir sanatçı, 'yardımlı intihar' kararını hayata geçirmeden önce arkadaşlarına iki günlük bir parti verdi. Partide tek kural, gözyaşı dökmemekti...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  ALS hastası olan Amerikalı sanatçı Betsy Davis, Temmuz başında en yakın arkadaşlarını ve akrabalarını iki günlük bir partiye davet etti. Gönderdiği davetiyede şu cümleler yer alıyordu:

"Koşullar, bugüne dek katıldığınız hiçbir partiye benzemiyor; duygusal direnç ve açıklık gerekiyor. Beni bu yolculuğa uğurlamak konusunda çok cesursunuz. Hiçbir kural yok. İstediğinizi giyin, aklınızdan geçeni söyleyin, dans edin, zıplayın, şarkı söyleyin, dua edin. Ama tek bir kural var: Benim önümde ağlamayın."

HER SANİYESİNİ PLANLADI

betsy7

41 yaşındaki Betsy Davis, ALS hastalığı nedeniyle son yıllarda vücudunun kontrolünü kaybetmişti... Bu nedenle, Kaliforniya'da ölümcül hastalar için yaklaşık bir ay önce yürürlüğe giren 'doktor yardımlı intihar' hakkından yararlanmayı seçmişti. Ve arkadaşlarına bir partiyle veda etmek istiyordu... Davis, 23-24 Temmuz'daki bu 'etkinliğin' her saniyesini planlamış ve arkadaşlarıyla paylaşmıştı; doktor yardımıyla 'komaya gireceği' saat bile belliydi.

'HARİKA' BİR HAFTA SONU...

cello

Kaliforniya'nın dağ kasabası Ojai'deki evine 30'dan fazla arkadaşı ve akrabası geldi. Müzik dinlediler, kendi müziklerini yaptılar... Pizza yediler, sohbet ettiler, film izlediler.

18.45'TE VEDALAŞTI

betsy4

Saat 18.45'te, arkadaşları onu öperek vedalaştı. Tekerlekli sandalyedeki Davis yatağına geçti; yanında bakıcısı, doktoru ve kız kardeşi varken doktorun hazırladığı ilaçları aldı; dört saat içinde 'uyudu'...

'ÖLÜMÜNÜ SANAT ESERİNE ÇEVİRDİ'

betsy2

İki günlük partiyi fotoğraflayan Niels Alpert, "Betsy, kendi kendine bir insanın isteyebileceği en güzel ölümü verdi. İpleri eline alarak, ölümünü bir sanat eserine çevirdi. İntiharla bitecek harika bir haftasonu geçirme fikri  normal bir şey değil..." dedi.

ÖNÜNDE AĞLAMAMAK İÇİN...

betsy3

Davis'in kızkardeşi Kelly Davis ise söz konusu deneyimi Voice of San Diego gazetesine yazdı: "Tabii ki benim için çok zordu. Hâlâ da öyle. En kötüsü, odayı ara sıra terk etmek zorunda kalmaktı. Çünkü gözyaşlarına boğulacaktım. Fakat insanlar onu anladı. Ne kadar acı çektiğini, kendi kararıyla barışık olduğunu anladılar."

Yardımlı intihar, ABD'de Kaliforniya'nın yanı sıra dört eyalette daha yasal.