VİDEO

'Hayalet kent'in berberi…

Hatay Samandağ'da bir köşe başında enkazların arasında dükkan açan berber... Berber koltuğunda beyin sarsıntısı geçirmiş bir depremzede. Ortak tek bir dilekleri var: Yeni hayatlarına alışmak.

Anıl Mert Özsoy - Burak Karaman

HATAY - Maraş merkezli depremin en çok etkilediği şehirlerin başında gelen Hatay'ın Samandağ ilçesinde depremin 33'üncü günü geride kaldı. Su krizi ve asbest riskiyle boğuşan ilçede insanlar normal hayatlarına dönmek için mücadele ediyor. Enkazlar ve toz bulutu altındaki şehrin bir ara sokağında annesinden kalma daireyi berber dükkanına çeviren Aydoğan Oktay, çadır kamplarında kalan yeni müşterini tıraş ediyor. Oktay, şehirde yaşanan yıkımın etkisinin uzun yıllar süreceğini belirtirken bir yandan da yeni yaşam biçimlerine alışmaya çalıştığını ifade ediyor.

'HAYALET KENT': BÜTÜN HAYATIMIZ DEĞİŞTİ

"Dükkanımın yıkılmasının ardından annemin evini dükkan olarak kullanmaya başladım. Dükkana gelenler hep gelenler hep akraba, mahalleli, çadırkentte kalanlar..." diyen berber Aydoğan Oktay, Hatay Samandağ'ın 'hayalet kent' olduğunu söylüyor:

"Hep filmlerde izlerdik, maalesef şimdi bize oldu. Depremin ardından üç dört yıla kadar kendimize gelemeyiz. Bütün hayatımız değişti. Psikolojik olarak hepimiz çöktük. Ev gitti, dükkan gitti, hayatımız gitti..."

BERBER KOLTUĞUNDA BİR DEPREMZEDE: ÇOCUĞUM İSTEDİ...

Berber koltuğunda oturan Fatin Akdeniz, deprem enkazından altıncı günde çıkarılan bir depremzede. Yaşananların ardından beyin sarsıntısı geçirdiği için Ankara'da tedavi olan ve Samandağ'a geri dönen Akdeniz, çocuğu istediği için tıraş olduğunu ve normal yaşama dönmeye çalıştığını aktarıyor:

"Hayatımız baştan sona değişti. Bambaşka bir hayat yaşıyoruz. Eski hayatımızı yaşayamıyoruz. Evin yok, araban yok, çadırda yatıyorsun, banyo yapamıyorsun. Su sorunu var, elektrik sorunu var. Her taraf toz duman... En azından bir konteynır olsaydı hayat belki normale dönerdi."

Akdeniz depremin ardından yalnız bırakıldıklarını vurgulayarak, "Hükümetten bir şey görmedik. Sadece yardım kuruluşları ve gönüllü arkadaşlar var. Hükümetten bir şey beklemiyorum. Bu hükümet sadece seçimi düşünüyor ve yeni hükümete bir enkaz bırakmış olacaklar" dedi.

Akdeniz son olarak, Hataylıların çalışkan olduğuna vurgu yaparak, "Burayı kalkındıracağız, terk etmek yok, burası bizim memleketimiz" ifadelerini kullanıyor. 

Etiketler hatay samandağ deprem