Hayal kırıklığı bitti, Millet İttifakı sahada: Zor ama neden olmasın?  

Millet İttifakı’nın il ve ilçe örgütleri, ikinci tur için hızlandırılmış seçim çalışmasına başladı. 14 Mayıs’ın hayal kırıklığının yerini yavaş yavaş da olsa umut almaya başladı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna günler kala adaylar ve partileri tüm kozlarını masaya sürdü. Cumhur İttifakı, ilk turun cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’ı saflarına katarken Millet İttifakı, Oğan’ı aday gösteren Ata İttifakı bileşenlerinden Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile görüşmelerini sürdürüyor. Oğan ve Özdağ’ı tercih eden seçmenin oylarına talip olan iki aday ve ittifakları ilk turdaki stratejilerini yeniliyor, olası hamleler ve bu hamlelerin sonuçlarını hesap ediyor.

MAHALLE, MASA BAŞI KARARLARI BEKLEMEDİ

Siyasetin karar vericileri, güçlerini masa başında artırmak üzere temas ve toplantılarını sürdürürken 14 Mayıs öncesi meydanlara hakim olan coşkuysa sönümlendi. “Bu sönümlenme sahada da hakim mi?” sorusuna yanıt aramak üzere Cumhuriyet Halk Partisi Mamak ilçe örgütünün çalışmalarını izlemek üzere yola çıktığımızda siyasi partilerin il ve ilçe örgütlerinin, liderlerin masa başı görüşmelerin sonuçlarını beklemediğine tanıklık ettik.  

SAADET PARTİSİ İL BAŞKANININ BİLEĞİNDEKİ MARTENİÇKA

Sabahın erken saatlerinde CHP’nin Mamak ilçe binasında CHP üyelerinin yürüteceği bir çalışmaya tanıklık etmeyi beklerken Millet İttifakı’nın diğer 5 siyasi partisinin Mamak ilçe başkanları ve CHP’liler kadar yoğunluklu olmasa da üyelerinin hazır bulunduğu kalabalık bir grupla karşılaştık. Bir yıldır sıkça dillendirilen ancak zaman zaman yapılan açıklamalarla zarar gören “ittifak ruhu”, CHP Mamak ilçe binasında adeta vücut bulmuştu. Saadet Partisi Mamak İlçe Başkanı Abdülhakim Yıldız’ın bileğindeki Kılıçdaroğlu ile özdeşleşen kırmızı beyaz renklerdeki Marteniçka bileklik de bu ruhun bir sembolü gibiydi.

'14 MAYIS’TAN SONRA BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI VARDI’

Mahalle çalışmalarına başlamadan önce sohbet etme imkanı bulduğumuz bir CHP’li, seçimden sonraki ilk birkaç gün Mamak’taki tüm CHP’lilerde büyük bir hayal kırıklığının oluştuğunu belirterek, “Bu hafta başı itibariyle yeniden ve tamamen motive olduk. Kılıçdaroğlu’nun kazanması için tüm gücümüzle çalışacağız, inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

İKİNCİ TUR İÇİN 5 GÜNLÜK HIZLANDIRILMIŞ PROGRAM

Seçim sonuçlarının bekledikleri gibi olmamasının ilk etapta morallerini bozduğunu ve bu yüzden ikinci turun çalışmalarına biraz geç başladıklarını anlatan bir CHP gönüllüsü, “Şimdi yeniden kazanacağımıza inanıyoruz. Zamanımız çok dar. Hızlandırılmış bir programla sandığa gitmeyen, bize oy vermeyen seçmeni ikna edeceğiz” dedi.

‘OĞAN SEÇMENİNİ KAZANMAK ÖNEMLİ’

Sahada çalışmalarını sürdüren ilçe teşkilatı üye ve gönüllüleri, genel başkanlarının yürüttüğü temasları, siyasetteki sıcak gelişmeleri de yakından takip ediyorlardı. Sinan Oğan’ın Erdoğan’ı destekleme kararının etkilerini kendi içlerinde tartışan partililer, Oğan’ın seçmeninin Kılıçdaroğlu’na oy verme ihtimalinin yüksek olduğu konusunda aynı fikirdeydi. Mamak’ta Sinan Oğan’a oy veren çok fazla seçmen olduğu konusunda birbirlerini uyaran ittifak gönüllüleri, çalışmalara başlamadan önce bu seçmene karşı kuracakları dilin nasıl olması gerektiği konusunda fikir yürüttüler.

‘KILIÇDAROĞLU KAZANSIN HEPİNİZİ EVİMDE AĞIRLAYACAĞIM’

14 Mayıs sonrası hayal kırıklığı ve üzüntünün yerini ufak da olsa bir umudun aldığı Mamak’ta ikinci turu Kılıçdaroğlu’nun kazanması durumunda gerçekleşecek kutlama buluşmaları da organize edildi. CHP’li bir kadın, “Kılıçdaroğlu kazansın hepinizi evimde ağırlayacağım” sözünü verdi. Aynı kişi, “nasılsa kaybedeceğiz” diyen çok fazla CHP’li olduğunu, bu kişilere umut aşılanması gerektiği konusunda ekip arkadaşlarını uyardı.

İLK TURDAN FARKLI SÖYLEMLER: ANDIMIZI YASAKLAYANLARLA YAN YANA MI DURACAKSIN?  

Sohbetlerin ardından günün planlamasının aktarıldığı kısa toplantıda partililer, seçim stantlarında görev alacaklar, evleri ziyaret edecekler, esnafı ziyaret edecekler olmak üzere farklı ekiplere ayrıldı ve ikinci tura özel olarak hazırlanmış yeni broşürlerle yola çıktılar. İlk turdaki kapsayıcı dilin aksine ikinci turun ruhuna uygun söylemler bulunan bu broşürlerde, “Teröristler dize gelecek”, “Mülteciler evine dönecek”, “Andımızı yasaklayanlarla yan yana mı duracaksın?”, “T.C. ibaresini kaldıranlarla yan yana mı duracaksın?” gibi ifadeler yer alıyordu.  

İLK BİRKAÇ GÜNÜN HAYAL KIRIKLIĞI YENİDEN UMUDA DÖNÜŞTÜ

CHP’nin seçim otobüsüyle Mamak’ın Karatepe Mahallesi’ne doğru yola çıkan teşkilat üye ve gönüllülerine CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı da eşlik etti. Ankara’da ikinci turun seçim çalışmalarının nasıl planlandığına ilişkin sorularımızı kısa otobüs yolculuğunda yanıtlayan Akıllı, "İtiraf etmeliyim ki 14 Mayıs’tan sonraki ilk birkaç gün bir hayal kırıklığı hakimdi. Toplumda bir umut kırıklığı vardı. Ancak bu hafta başı itibariyle tüm ilçe örgütlerimiz sahada ve kazanacağımıza dair inanç çok güçlü” dedi.

‘MİLLİYETÇİLİK VURGUMUZUN ALTINI ÇİZMEMİZ GEREKİYORMUŞ’

Ankara genelinde seçime katılımın düşük olduğu ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun daha düşük oy aldığı mahallelere yoğunlaştıklarını ifade eden Akıllı, ilk tura göre söylemlerin sertleştiğine dikkat çekerek “Baharı vadettiğimiz sloganlarımız çok olumlu karşılık buldu. Ancak iktidar öyle ciddi bir dezenformasyon ve iftira politikası izledi ki kafaları karıştırdı. Yalan söyleyerek, montajlarla ilerledi. Bizim buna cevap vermemiz gerekiyordu, dolayısıyla söylemlerimizin sertleşmesi doğal. Ayrıca bizim milliyetçiliğimiz ırkçı bir milliyetçilik değil. Demek ki biraz daha milliyetçilik vurgumuzun altını çizmemiz gerekiyormuş, bu konuda bir hassasiyet varmış” diye konuştu.

‘SANDIKTA GÖREV ALMAK İSTEYENLER ÇOĞALDI, TELEFONLAR SUSMADI’

Sandığa gitmeyen seçmeni sandığa götürmek ve Kılıçdaroğlu’na oy vermeyen seçmeni ikna etmek üzere bir strateji belirlediklerini kaydeden Akıllı, seçim gününe de hazırlandıklarını söyleyerek “Sandık güvenliği konusunda ek önlemler alıyoruz. Yoğun bir başvuru var. 14 Mayıs’tan sonra sandık görevlisi olmak isteyen kişilerin sayısında ciddi oranda bir artış oldu. Telefonlarımız susmadı. Bu da örgütümüzün moralini düzeltti. Zaten ilk günlerin umut kırıklığı devam etseydi bu kadar kalabalık bir çalışma yapamazdık" ifadelerini kullandı.   

‘ZOR AMA NEDEN OLMASIN’

Akıllı ve il başkanları esnaf ziyaretlerini sürdürürken evleri ziyaret eden ekipler zaten Kılıçdaroğlu’na oy veren seçmenden en az 3 kişiyi daha ikna etmelerini istediler. Kılıçdaroğlu’nun Abdullah Öcalan’ı serbest bırakacağından son derece emin olan Mamaklıları da sabırla dinleyen gönüllü ve üyeler, ellerindeki broşürlerin içeriğine uygun cümlelerle 5 yıllık kredi istediler. İlk turun hayal kırıklığına rağmen motivasyonunu yüksek tutan ilçe teşkilatlarının üyelerinde günün sonunda “Evet zor ama neden olmasın” duygusu hakimdi.