Hawaii'deki Kilauea Yanardağı bir yılda üçüncü kez patladı

Hawaii Büyük Adası'nda bulunan ve dünyanın en aktif yanardağlarından biri olan Kilauea Yanardağı, ocak ve haziran ayının ardından 10 Eylül Pazar günü üçüncü kez patladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'deki Hawaii Büyük Adası'nda yer alan Kilauea Yanardağı, 10 Eylül Pazar günü, son bir yılda üçüncü kez patladı. ABD Jeolojik Araştırma (USGS) kurumu, yanardağdan lav akışının krater tabanı ile sınırlı olduğunu bildirdi. Bölgeden paylaşılan video görüntülerinde de krater tabanının yüzeyinde lava akışları oluşturan çatlaklar olduğu görüldü.

Reuters'ın haberine göre, Hawaii Acil Durum Yönetimi Kurumu, X (eski adıyla Twitter) sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, patlamanın 'bölgede yaşayanlar açısından bir lav tehdidi oluşturmadığı, ancak yanardağdan çıkan partikül ve gazların, bunlara maruz kalan kişilerde solunum sorunlarına yol açabileceği' bilgisini verdi. 

SİSMİK FAALİYET UZUN SÜREDİR DEVAM EDİYORDU

USGS'ye göre, dünyanın en aktif yanardağlarından birinde yaşanan bu patlamadan önce uzun bir süre boyunca sismik faaliyet gözlenmiş ve yanardağın zirvesinde 'hızlı bir yükselme' olmuştu. Kurum, Kilauea'nın 'havacılık renk kodu'nu turuncudan kırmızıya yükseltti. Volkanik alarm seviyesi de 'izleniyor'dan uyarı düzeyine çıkarıldı. 

Hawaii Yanardağlar Ulusal Parkı'nda yer alan Kilauea Yanardağı çevresinde 2019 yılında bir dizi deprem meydana gelmiş, yanardağın patlamasıyla da yüzlerce ev ve işyeri zarar görmüştü. Yanardağ, bu yıl ocak ve haziran aylarında da patlamıştı. (DIŞ HABERLER)