Hawaii yangını lazerle mi çıktı?

ABD'nin Hawaii eyaletindeki Maui adasında çıkan yangının lazer kullanılarak kasıtlı olarak çıkarıldığı iddia edildi. Teyit.org, sosyal medyadaki iddiaların doğru olup olmadığını araştırdı.

Fotoğraflar: Teyit.org
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Hawaii eyaletine bağlı Maui adasında 8 Ağustos'ta başlayan ve 99 kişinin hayatını kaybettiği orman yangınlarının lazerle çıkarıldığı iddia edildi. Teyit.org, Hawaii’deki orman yangınlarının hemen öncesinden olduğu iddia edilen ve yangınların gizli teknolojilerle kasıtlı çıkarılmış olabileceğine ilişkin iddiaları araştırdı.

Doğrulama platformunun aktardığına göre, iddiada kullanılan fotoğraf, tersine görsel arama yöntemiyle arandığında benzer iddia paylaşımları dışında bir bilgiye rastlanmıyor. Araştırmaya anahtar kelimelerle devam edildiğinde ise Hawaii’deki yangınları konu alan pek çok haberde iddia fotoğrafın ters çevrilmiş hali görülüyor.

Yabancı kaynaklardan Hawaii yangınları hakkında yapılan haberlerin bazıları incelendiğinde ise söz konusu iddiada kullanılan görseli kaynağıyla birlikte görmek mümkün.

Buna göre, söz konusu fotoğraf, Associated Press (AP) News’tan Matthew Thayer tarafından çekilmiş. Yandığı görünen yapı ise Waiola Kilisesi.

Matthew Thayer’ın çektiği bu fotoğraf, AP News’un sayfasında, “The hall of historic Waiola Church in Lahaina and nearby Lahaina Hongwanji Mission are engulfed in flames along Wainee Street on Tuesday, Aug. 8, 2023, in Lahaina, Hawaii” açıklamasıyla yer alıyor. Bu açıklamayı, "Lahaina'daki tarihi Waiola Kilisesi'nin binası ve yakınlarındaki Hongwanji Misyonu, 8 Ağustos 2023 tarihinde Lahaina, Hawaii'deki Wainee Sokağı'nda alevler içinde kaldı" şeklinde çevirmek mümkün.

Fotoğraf yangınların ilk günü olan 8 Ağustos’ta kaydedilmiş. İddiadaysa üzerine ekleme yapılarak, kırpılarak ve ters çevrilerek kullanılmış. Thayer’in yangının ilk günü çektiği diğer fotoğraflar da AP News üzerinden görülebiliyor. (DIŞ HABERLER)