Hatay’da seçim: 'Ne yapacağız değil, kimi seçeceğiz tartışılıyor'

Hatay’da seçim atmosferi bir süredir parti ve aday isimleri üzerinden ilerliyor. Meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları, kenti ayağa kaldıracak projelerin konuşulması gerektiğini belirtiyor.

Google Haberlere Abone ol

HATAY - Depremde ağır hasar alan, bazı ilçeleri yerle bir olan Hatay’da bir yıl geçmesine rağmen normal hayata henüz geçilemedi. Barınmadan altyapıya dek şehirde hala birçok sorun çözüm bekliyor. Hal böyle olunca Hatay’da belediye başkanı seçimi, şehrin ayağa kalkması için kilit bir noktada yer alıyor. Bir süredir Hatay’da kişiler ve partiler üzerinden ilerleyen bir seçim gündemi var. Biz de bu gündemin dışında Hatay’ın nasıl bir belediyeciliğe ve ne tür hizmetlere ihtiyacı olduğunu kentteki sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve meslek örgütlerine sorduk.

'SADECE 'SEÇİMİ KİM ALACAK' TARTIŞMASI VAR'

Depremden sonra kentten neredeyse hiç çıkmayan, Hatay’ı kimlikleriyle ayağa kaldırmak için birçok platformda katkı sunan Hatay Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Özçelik, Hatay’da bir süredir asıl amacın göz ardı edildiğini, popülerliğin peşinden ilerleyen bir siyasi bakışın Hatay’a faydası olmayacağını söyledi. Çok fazla yapılması gereken işin olduğu bir yerde “Ne yapabiliriz” tartışması olması gerekirken, seçimin kim alacak tartışmasına indirgendiğini vurgulayan Özçelik, “Yıkılmış bir kentte rutin bir seçim çalışmasın yapmaya çalışıyorlar. Belirlenen adaylar da buna göre belirleniyor. Hatay’a sıradan bir kente yaklaşıldığı gibi yaklaşılamaz. İnsanlar umutsuz ve alternatifsiz hissediyor kendini” dedi.

'KİŞİLER DEĞİL, HATAY ÖN PLANDA OLMALI'

Türk Tabipler Birliği (TTB) Hatay Şube Başkanı Sevdar Yılmaz, içme suyundan ulaşıma kadar birçok sorunun çözülmediği Hatay’da, yeni başkanın depremde halkın yanında olan birinin olması gerektiğini belirtti. Şu ana kadar parti ve isimler üzerinden ilerleyen seçim gündeminin sorunlar ve Hatay ön planlı ilerlemesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz şöyle konuştu: “Hatay’da hala ciddi sorunlar var. Konteyner kentler ve hastaneler çok uzak. Ulaşım çok yetersiz. İçme suyuna ulaşım hala sorun. Şehir yok, altyapıdan üst yapıya her şey lazım ama Hatay’ın konuşulması gerekirken adaylar, partiler konuşuluyor. Şu an sadece partiler yarışıyor. Hatay ön planda olması gerekirken, partiler, kişiler ön planda. Hatay halkı şu an kendini alternatifsiz hissediyor.”

Türk Tabipler Birliği (TTB) Hatay Şube Başkanı Sevdar Yılmaz

'KADIN PROJELERİ HER ZAMANKİNDEN ÖNEMLİ'

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Hukuk Sekreteri Zeynep Kırıkkaya, Hatay’da sosyal belediyecilik anlayışının deprem öncesi de çok sorunlu bir noktada durduğunu, deprem sonrası çalışma yaparken bunu çok fazla hissettiklerini söyledi.

Hatay’da depremden sonra çocuk, yaşlı, engelli, şiddet gören kadın, yani korunmaya muhtaç kişi sayısı çok arttı. Kırıkkaya, belediye başkan adayının bunlara dönük alternatif projeler üretmesi gerektiğini düşünüyor. Bir bu kentin yerel yönetiminin görevinin insanlara gıda kolisi ve su vermek olmadığını, Hatay’ın proje ve somut desteklere ihtiyacı olduğunu söyleyen Zeynep Kırıkkaya şu ifadeleri kullandı: “Kadınlara dönük projeler her zamankinden daha önemli. Kadınlara yönelik meslek edindirme kursları, şiddet mağduru kadınlara çocuğunun yaş sınırına bakılmaksızın barınma sağlayacak sığınma evleri, kadınların bakım yükünü üzerinden alan kreş hizmetleri, kadının el emeğinin değerlendirilebileceği alanlar saymakla bitmeyecek hizmet, projeye ihtiyaç var. Kazanmaya sıkıştırılmış bir belediyecilik Hatay’a hizmet etmez.”

EMNİYET LİSEYİ HALA TERKETMEDİ

Hatay’da hala ağır hasarlı yıkılmayı bekleyen okullar var. Bir sene geçmesine rağmen hala öğrenciler de öğretmenler de okullarına ulaşmada sorun yaşıyor. Birçok sınıf birleştirildiği için çok kalabalık. Sağlam okullardan olan Selim Nevzat Şahin Lisesi depremin başında Hatay İl Emniyet Binası olarak kullanıldı.

Defalarca sendika ve veliler tarafından açıklama yapılmasına rağmen hala boşatılmadı. Eğitim Hatay’da hala büyük sorun. Bu kadar sorun olan bir kentte seçim sürecinin problem ve çözüm üzerinden değil de kişi üzerinden gündemleştiğini belirten Eğitim-Sen Hatay Şube Kadın Sekreteri Sevilay Elmas, yerel seçim sürecinin Hataylıları umutsuzluğa sevk ettiğine dikkat çekti.

Sürekli kişiler, anketler, seçimi hangi partinin alacağı konuşulduğunu, asıl konu olan Hatay’ın neye ihtiyacı olduğunun hiç tartışılmayan taraf olduğunun altını çizen Elmas, “Ağır hasarlı yıkılmayı bekleyen okullar var. Artçılar devam ediyor. Geçenlerde bir artçıya okulda yakalandık, öğrenciler bir daha toparlanamadı. Biz sağlıklı ders işlemiyoruz, süre dolduruyoruz” diye konuştu.

Elmas son olarak, belediye başkanı olacak kişinin yerel ve genel arasında köprü olarak, yerel sorunların çözüm noktasında genel yönetime baskı unsuru olması gerektiğini söyledi.

Eğitim-Sen Hatay Şube Kadın Sekreteri Sevilay Elmas
HATAY’DAN GÖÇ EDENLER NASIL DÖNECEK?

Hatay’a dair deprem öncesinde de birçok çalışma yapan, deprem sonrası kentin yeniden yapılanması için birçok platformda görev alan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Araştırma Görevlisi Tuğçe Tezer, Hatay’da belediye başkan seçimi sürecinin partilerden bağımsız düşünülmesi gerektiğini; belirtti.

Tezer, belediye başkanının en önemli konusunun göç eden insanların yeniden gelmesi için nasıl bir proje yapacağı, bu konuda nasıl bir yol izleyeceğini bilmesinin çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Hatay’ın engelsiz ve afet dirençli bir yapıda kurulması gerektiğini vurgulayan Tezer, “Hatay’da çok fazla engelli vatandaş oldu, kent kurulurken engelsiz kent yapılmalı. Sele, depreme, her türlü heyelana dirençli kent olmalı. Seçimi, belediyeciliği konuşacaksak bunları konuşmalıyız” dedi.

Etiketler hatay seçim