Hatay'da konteynerlere polis baskını: İHD yöneticisi de gözaltına alındı

Defne ve Samandağ ilçelerindeki konteynerlere polislerce yapılan baskınlarda aralarında İHD yöneticisi Salman Altınöz’ün de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Hatay'ın Defne ilçesine bağlı Çekmece Mahallesi'nde bulunan Yaşam Alanı içerisindeki konteynerlere polislerce bu sabah baskın düzenlendi. 

Baskınlarda İnsan Hakların Derneği (İHD) Hatay Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Salman Altınöz'ün de aralarında olduğu 7 kişi gözaltına alındı. 

Depremzede Tuncay Şahutoglu, baskın öncesi bilgi verilmediğini söyledi. 

'DARP ETTİLER, TERS KELEPÇE YAPTILAR'

Hatay'ın Defne ilçesi Çekmece Mahallesi'nde depremzedelerin kendi çabalarıyla kurduğu konteyner ve çadırlardan oluşan alana, sabah 6.00'da polis ve özel harekat tarafından baskın yapıldı. Baskında 5 kişi gözaltına alındı. Alanda kalan depremzedeler, konteyner kapılarının kırıldığını, ters kelepçe yapıldığını ifade etti.

Alanda kalan depremzede Tuncay Şahutoglu, sabah hiçbir anons geçilmeden, bilgi verilmeden konteynerlerin kapılarının kırıldığını, silahlarla insanların dışarı çıkarıldığını anlattı. Eşinin ve çocuğunun çok korktuğunu sözlerine ekledi.

Konteynerinin kapısı kırılan depremzede Aynur Aslan, "Korkudan kapıyı açamadım. 'Niye açmıyorsun' diyerek kapıyı kırıp, girdiler. Depremden daha beterdi" ifadelerini kullandı. 

Gezi eylemlerinde yaşamını yitiren Ahmet Atakan'ın annesi Emsal Atakan, aylardır görülmeyen depremzedelerin sürüklenerek, ters kelepçe ile gözaltına alındığını kaydetti. Atakan "İnsanlar sabah sabah başlarında polisi gördü. Mal sahibine ne bilgi verildi, ne tebligat verildi, biz de aranmadık. Kaç kişi var burada mal sahibi, bizim de burada hissemiz var. Hiç kimsenin bilgisi yok. Bildiğiniz gasp ettiler burayı. 8 aydır bu depremzedeleri görmediler. Şimdi çalışıyorlar, kazıyorlar her yeri. Bir de gözaltı yaptılar, herkesi darp ettiler" dedi.

'DEVLET BURAYI KAMULAŞTIRDI'

Devletin bu alanı kamulaştırdığını söyleyen AFAD Müdürü, "Burada insanlar güvensiz, korunaksız yaşıyor. Devlet buraya işyeri yapacak" diye konuştu.

İHD Hatay Şube Başkanı Selman Altınöz, içinde bir üyelerinin de olduğu 5 kişinin işkence ile gözaltına alındığını söyledi. 8 aydır depremzedeleri görmeyen devletin, depremzedelerin yaşam alanlarını dağıttığının altını çizdi.

Hatay'da resmi çadır ve konteyner alanlarının dışında gönüllüler ve depremzedelerin çabalarıyla kurulan çadır ve konteyner alanları var. Bugün boşaltılan alan da resmi olmayan bir konteyner alanı. Boşaltılan alanda kalan depremzedeler, resmi konteyner kente götürülmek isteniyor.

İHD KONTEYNERİ ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hatay Şubesi, Hatay’daki STK'ler, siyasi parti ve sendika temsilcileri, bu sabah depremzedelerin konteyner alanlarına yapılan baskını basın açıklaması ile protesto etti. İHD konteynerinin önünde yapılan açıklamayı, İHD Şube Başkanı Mürsel Salmanoğlu yaptı. Hatay’ın Defne ilçesi Çekmece Mahallesi ve Samandağ ilçesinde sabah 06.00’da depremzedelerin konteyner alanlarına polis baskını yapıldı. Baskında aralarında İHD Hatay Yönetim Kurulu Üyesi Selman Altınöz’ün de olduğu, ikisi Samandağ olmak üzere yedi kişi darp edilerek gözaltına alındı.

İHD konteynerinin önünde yapılan açıklamayı, İHD Şube Başkanı Mürsel Salmanoğlu yaptı.
'ÜÇ AY ÖNCE POLİSLER TEHDİT ETTİ'

Hatay Valisi’nin üç ay önce bahsi geçen yaşam alanına gelerek, alanda yaşayan depremzedelere “Burayı boşaltın' dediği, validen birkaç gün sonra da iki sivil polisin alana gelerek, depremzedeleri tehdit ettiğini söyleyen Salmanoğlu, “Depremzedeler ‘Biz sizi çıkarmasını biliriz’ diye tehdit edildi. Bugün 14 Ekim sabahı kendi çabalarıyla yaşam alanı kuran depremzedeler, yerlerde sürüklenerek, ters kelepçe yapılarak gözaltına alındı. ‘İçeride çocuk var’ demelerine rağmen kapılar kırıldı” diye konuştu.

Depremzedelerin barınma sorunu hala bu kentin en büyük sorunu olarak durduğunu, insanların kendi imkânları ve olanakları ile yaptıkları yaşam alanlarının hiçbir tebligat yapılmadan boşaltılmasının ne hukuka ne de insani değerlere uyacağının altını çizen Salmanoğlu, “Bugün bahsi geçen gözaltı işlemleri, uluslar arası insan hakları sözleşmelerinin açık ihlalidir. Bu nedenle ilgililer hakkında derhal hukuki işlem yapılmalıdır. Başta yöneticimiz Selman Altınöz olmak üzere tüm gözaltına alınanlar derhal  serbest bırakılmalıdır” dedi.