Hatay’da ‘kamulaştırma’ genişliyor: Hancağız’da zeytinlikler kesildi

Hatay’ın Defne ilçesi Hancağız Mahallesi'nde toplu konut için zeytinlikler kesildi. AÇKD Başkanı Nilgün Karasu, Hatay’da konut için daha kaç zeytinliğin kurban edileceğini sordu.

Fotoğraf: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hatay’ın Defne ilçesine bağlı Hancağız Mahallesi'nde bugün öğle saatlerinde köylülere ait tapulu arazilerdeki zeytin ağaçları söküldü. Konudan ihbar hatlarına gelen bir telefon sayesinde haberdar olduklarını belirten Antakya Çevre Koruma Derneği (AÇKD) Başkanı Nilgün Karasu, hemen Hancağız’a gitti. Bölgede köylülerle görüşen Karasu, yaklaşık 100 dönümlük alana ‘Acele Kamulaştırma’ yapılarak, vatandaşların tapularının ellerinden alındığını ve alandaki zeytinliklerin kesilmeye başlandığını söyledi. 

'KİME, NEYE KARŞI SAVAŞACAĞIZ'

Söz konusu alanın bir kısmının özel mülkiyet ve diğer kısmının Hazine arazisi olduğunu, Hazine'ye ait olan kısmına köylülerin kira ödediğini belirten Karasu, “Alana gittiğimizde toplanan halktan aldığımız bilgiye göre 273 hanelik TOKİ yapılacağını öğrendik. Bölgedeki zeytinlikler ortalama 70 ile 100 yaşında. Vatandaş umutsuz ve çaresiz bir şekilde ‘Kime, neye karşı savaşacağız’ serzenişinde bulundu” dedi.
Hancağız’daki zeytinlikler 100 yıllık ve dededen toruna günümüze kadar geldi. Bu bölgede yüzlerce zeytin ağacı bulunmaktadır. AÇKD Başkanı Nilgün Karasu, depremin yaralarını sarmaya çalışırken her güne yeni bir çevre katliamı ile başladıklarını vurguladı. 
Deprem sonrası sağlığı tehdit eden hava kirliliğinin ağaçlar sayesinde temizleneceğini, bu ağaçların köklerinin sismik dalgaların gücünü azaltarak depremin etkisini büyük ölçüde azaltacağının altını çizen Karasu: "İlgili ve yetkili kurumlara sesleniyoruz: Zeytin ağaçlarımıza kıymayın, TOKİ’lerinizi zeytinlik alanlarımızdan çekin. Yeter artık daha kaç tarım alanımız, kaç zeytinlik alanımızı yok edeceksiniz.”