Hatay depremleri dünya basınında: Ne yapacağımızı bilmiyoruz

Dünya basını, depremzedelerin Hatay'da bir kez daha yıkımı yaşadığını aktardı. CNN International'ın konuştuğu Zahir, "Ne yapacağımızı bilmiyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hatay'ın Defne ve Samandağ ilçelerinde meydana gelen 6.4 ve 5.8 büyüklüğündeki depremler, dünya basınında da geniş yer buldu. Washington Post, The Guardian, Wall Street Journal gibi gazetelerde, bölgede 6 Şubat'ta meydana gelen şiddetli depremlerin ardından arama-kurtarma çalışmaları sürerken, depremzedelerin bir kez daha yıkımı yaşadığı aktarıldı. 

'KORKULARI YENİDEN CANLANDIRDI'

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesinde, Hatay'da saat 20.04'te meydana gelen depremin ardından çok sayıda artçı sarsının yaşandığı belirtildi. "6.4 büyüklüğündeki deprem, bölgenin iki hafta önce son 10 yılın en kötü depremleriyle harap olmasının ardından geldi" denilen haberde, "Yeni sismik şok Türkiye’nin güneyindeki ve Suriye’nin kuzeyindeki insanlarda yeni travmaya sebep oldu. İlk depremin yarattığı en korkunç korkuları da yeniden canlandırdı, enkaz altında kalmak gibi” ifadelerine yer verildi.

'BİR KEZ DAHA ENKAZ ALTINDAKİLER ARANIYOR'

İngiliz gazetesi BBC'de ise, 6 Şubat'ta meydana gelen Maraş merkezli depremlerde hasar gören binaların yıkıldığı belirtildi. Haberde, "Kurtarma ekipleri, ülkeyi vuran ve en az üç kişinin hayatını kaybettiği iki yeni depremin ardından Türkiye'de enkaz altında kalan insanları bir kez daha arıyor" denildi.

'HARAP OLAN KENT SARSILDI'

"Sarsıntı, daha önceki felakette harap olan kenti vurdu" ifadelerini kullanan Bloomberg ise en az 3 kişinin hayatını kaybettiğini aktardı. Haberde, "Türkiye'nin halihazırda afet bölgesi olan bölgeleriyeni depremlerle sarsıldı" ifadeleri kullanıldı.

'SURİYE, LÜBNAN VE MISIR'DA DA HİSSEDİLDİ'

İngiltere merkezi The Times da, Hatay merkezli depremleri okuyucularına "Türkiye 6.4 büyüklüğündeki depremle sarsıldı" başlığı ile duyurdu. Depremlerin Suriye, Lübnan ve Mısır'da da hissedildiğini aktaran gazetede, şu ifadeler kullanıldı: "İnsanlar sokağa döküldü ve ilk raporlara göre binalarda hasar meydana geldi. Suriye'de bazı binalar yıkıldı."

'YEREL SAKİNLER HATAY'DAN AYRILDI'

"Türkiye, felaketten iki hafta sonra iki güçlü depremle daha sarsıldı" başlığını kullanan The Guardian, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından çoğu yerel sakinin Hatay'dan ayrıldığını belirtti. Hatay'ın Ekinci ilçesinde ikamet eden ve Maraş merkezli depremlerde aile üyelerini kaybeden Ata Koşar, "Daha fazla binanın yıkıldığını duyduk" dedi. Haberde, "İlk depremlerden sonra iki hafta Hatay'da kalanlar, bunu evlerini tamamen kaybetme korkusuyla ya da gidecek başka yerleri olmadığı duygusuyla yaptıklarını söylediler" ifadeleri kullanıldı.

'ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR'

CNN International'da, ilki 20:04'te meydana gelen depremlerin ardından arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğü aktarıldı. 6 Şubat tarihli depremlerden etkilenenler ile konuşan CNN muhabirleri, Hatay'da yaşayan Zahir isimli depremzedenin sözlerini şöyle aktardı: "Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bugün, arabada ve çadırda kalacağız ama yarına kadar ne olacağını bilmiyoruz." (DIŞ HABERLER)