Harvard'da 'morg' skandalı: Ceset parçaları satıldı, üniversitenin haberi vardı

Harvard Üniversitesi'ne bağışlanan kadavralardan parçalar çaldığı ve bunları sattığı iddia edilen Lodge'un, 'istedikleri vücut parçalarını seçmeleri için alıcılarına izin verdiği' ileri sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin morg müdürü ile birlikte birkaç kişinin daha suçlandığı 'çalıntı ceset' davasına ilişkin iddianamenin detayları ortaya çıktı. Morg müdürü Cedric Lodge'un üniversiteye bağışlanan kadavralardan çaldığı 'kafa, beyin, deri ve kemikleri' internet üzerinden sattığı iddia ediliyordu.

'DERİ ÜRÜN YAPILIYORDU'

Massachusetts'ten Katrina Maclean ve Pennsylvania'dan Joshua Taylor isimli iki kişi de, bu kadavra parçalarını satın almakla suçlanıyordu. Ceset parçalarını satın aldığı iddia edilen Maclean'ın, bunları bir dükkanda satışa çıkardığı ve ceset parçalarını sattığı bir müşterisinin ise bu parçaları boyayarak 'deri ürün' yaptığı ileri sürülüyordu.

İddianamede Joshua Taylor'ın da, Lodge çiftine 37 bin dolardan fazla ödeme yaptığı aktarılıyordu. 19 Mayıs 2019'da Taylor'ın, "7 numaralı kafa" notuyla Denise Lodge'a 1000 dolarlık bir ödeme gönderdiği iddia ediliyor.

HARVARD, SUÇLAMALARI REDDETTİ

Savcılar üniversitenin 'durumdan haberdar olduğunu' ileri sürerken, Harvard ise 'suçun tamamen Lodge'a ait olduğunu' savundu. The Boston Globe'un aktardığına göre üniversitenin avukatları, Lodge'un Harvard Tıp Fakültesi'nin bilgisi veya izni olmadan hareket ettiğini dile getirdi. Savcılar, 'ceset parçası kaçakçılığının' süresi göz önüne alındığında, Harvard'ın Lodge'un eylemlerinden haberdar olduğunu bildirdi. Harvard'ın internet sitesine göre Lodge, Şubat 1995'ten Mayıs 2023'e kadar morgda çalıştı.

14 Haziran 2023'te sunulan iddianamede, Lodge'un tıbbi araştırma ve eğitim için üniversiteye bağışlanan organları ve diğer vücut parçalarını, 2018'den 2022'ye kadar kremasyonlar öncesinde çaldığı belirtildi. İddianamede, Lodge'un çalınan parçaları zaman zaman evine götürdüğü ve eşi Denise Lodge ile birlikte bu parçaları telefon veya sosyal medya aracılığıyla sattığı belirtildi.

Savcılar, Lodge'un kurumun çalışanları aracılığıyla hareket ettiğini öne sürerek Lodge'un işvereni olmadan hareket edemeyeceğini belirtti. Ayrıca iddianamaede, zaman zaman alıcıların morgu ziyaret ederek 'istedikleri vücut parçalarını seçmelerine izin verildiği' de kaydedildi. (DIŞ HABERLER)

Etiketler harvard morg ceset