Hamas'tan 'ateşkes' açıklaması: Müzakerelerde esneklik gösteriyoruz

Hamas Politbüro Başkanı Haniye, Gazze'de ateşkes ve rehine takası için İsrail'le yapılan müzakerelerde 'esneklik gösterdiğini ama savaşmaya devam edebileceklerini' söyledi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Gazze Şeridi'nde İsrail'le ateşkes ve rehine takası sağlanması için arabulucular aracılığıyla devam eden görüşmeleri değerlendirdi. Haniye, bugün yaptığı açıklamada, Hamas'ın 'İsrail ile müzakerelerde esneklik gösterdiğini ama aynı zamanda savaşmaya devam edebileceğini' söyledi.

Reuters'ın aktardığına göre, Haniye, televizyonda yayınlanan açıklamasında, işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te bulunan Filistinlilere seslenerek 10 Mart'ta, Ramazan'ın ilk gününde ibadet etmek için Mescid-i Aksa'ya yürüme çağrısında bulundu. İsrail de pazartesi günü yaptığı açıklamada, Mescid-i Aksa'da Ramazan ayı boyunca ibadet edilmesine izin verileceğini ama 'güvenlik ihtiyaçlarına göre sınır getirilebileceğini' bildirmişti.

'GAZZE'DEKİ AÇLIK KOMPLOSUNU KIRMAK GÖREVİNİZ'

İsmail Haniyeh, açıklamasında, Lübnan'daki İran destekli Hizbullah, Yemen'deki Husiler ve Irak'taki İslami Direniş'ten oluşan ve kendilerine 'Direniş Ekseni' diyen gruplara ve Arap ülkelerine de çağrıda bulunarak Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere olan desteklerini artırmalarını istedi. Haniye, İsrail'e işaret ederek, "Gazze'deki açlık komplosunu kırmak için inisiyatif almak Arap ve İslam ülkelerinin görevidir" ifadelerini kullandı. 

GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI 30 BİNE YAKLAŞTI

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sürerken, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana İsrail saldırılarında hayatını kaybeden kişilerin sayısının 30 bine yaklaştığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, son 24 saatte 76 kişinin daha hayatını kaybettiği, Gazze'deki can kaybının 29 bin 954'e yükseldiği belirtildi. 

Bakanlığın açıklamasına göre, 145 gündür devam eden saldırılarda yaralı sayısı da son bir güde 110 kişi artarak 70 bin 325 oldu. Açıklamada ayrıca hâlen enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı vurgulandı.

KASSAM TUGAYLARI: LÜBNAN'A 40 FÜZE FIRLATILDI

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın Telegram kanalından yapılan açıklamada ise Lübnan'ın güneyinden İsrail'in kuzeyine 40 Grad füzesi fırlatıldığı belirtildi. Kassam Tugayları, açıklamasında, İsrail'in 769'uncu Doğu Tugayı'nın karargahı ile Beit Hilal'deki havalimanı kışlasına bombardıman düzenlediklerini bildirdi.

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)