Halkbank'tan ABD Yüksek Mahkemesi kararı hakkında açıklama: Yüksek Mahkeme'ye başvuru hakkımız saklı

Halkbank'tan ABD'de devam eden ceza davasına ilişkin KAP'a yapılan açıklamada, "Alt mahkemenin tekrar aleyhimize bir karar vermesi halinde yeniden Yüksek Mahkeme'ye başvuru hakkımız saklıdır" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkbank, ABD Yüksek Mahkemesi'nin kararının ardından ABD'de devam eden yargı sürecine ilişkin Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) açıklamada bulundu. 

AA'nın aktardığına göre, Halkbank'tan ABD'de devam eden ceza davasına ilişkin yapılan açıklamada, "Bundan sonraki aşamada, Halkbank dosyası Yüksek Mahkeme'nin görüşleri doğrultusunda, İkinci İstinaf Mahkemesince yeniden değerlendirilip tekrar karara bağlanacaktır. Alt mahkemenin tekrar aleyhimize bir karar vermesi halinde yeniden Yüksek Mahkeme'ye başvuru hakkımız saklıdır" denildi.

'YENİDEN DEĞERLENDİRİLİP TEKRAR KARARA BAĞLANACAK'

ABD Yüksek Mahkemesi'nin Halkbank davasıyla ilgili başvuruyu inceleyip dün (19 Nisan) oy çokluğu ile karara bağlandığı bildirilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Başvurumuzda, Halkbank'ın devlet bankası olması sebebiyle; 1. Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası (FSIA) kapsamında, 2. ABD mahkemelerince bugüne kadar verilen kararlardan oluşan teamül hukuku (common law) kapsamında, ABD mahkemelerinde yargılanamayacağımız ileri sürülmüştür.

"ABD Yüksek Mahkemesi bu argümanlardan ilkini reddetmesine rağmen, İkinci İstinaf Mahkemesinin kararını iptal ederek, dosyayı teamül hukuku bakımından incelenerek yeniden karar verilmesi için İkinci İstinaf Mahkemesine iade etmiştir.

"Bundan sonraki aşamada, Halkbank dosyası Yüksek Mahkemenin görüşleri doğrultusunda, İkinci İstinaf Mahkemesince yeniden değerlendirilip tekrar karara bağlanacaktır. Alt mahkemenin tekrar aleyhimize bir karar vermesi halinde yeniden Yüksek Mahkemeye (Supreme Court'a) başvuru hakkımız saklıdır."

Bankanın açıklamasında temyiz sürecinin, dosyanın iadesiyle devam edeceğinden dolayı jürili duruşmaya dair yargılamanın durdurulması kararının devam edeceği belirtildi.

Ne olmuştu?

ABD Yüksek Mahkemesi, 19 Nisan'da 2'ye karşı 7 oyla aldığı kararla, Halkbank'ın yaptırımları delmek için İran'a yardım ettiği iddiasıyla ABD'de cezai suçlamalardan kaçınmak için yaptığı teklifi destekledi. Yüksek Mahkeme yargıçları, alt mahkemenin verdiği ve Halkbank'a yönelik kovuşturmanın devam etmesini öngören kararı iptal etti. 

Yüksek Mahkeme, bu kararla ayrıca Manhattan Merkezli 2'nci ABD Temyiz Mahkemesi'nden Halkbank'ın davanın düşürülmesine yönelik çabasını yeniden değerlendirmesini istedi.

Halkbank, yargı sürecinin başında devlet bankası olması dolayısıyla ABD'de herhangi bir kovuşturmadan muaf olduğunu ve Türkiye ile aynı yasal korumalara sahip olması gerektiğini savunmuştu. ABD Yüksek Mahkemesi ise Halkbank'ın ABD'deki mahkemelerin yabancı ülkelere açılan davalardaki yargı yetkisini sınırlandıran 1976 tarihli Yabancı Egemen Bağışıklığı Kanunu'nun (FSIA) kapsamında olmadığını kaydetti.  Yüksek Mahkeme, Manhattan'daki 2'nci ABD Temyiz Mahkemesi'nin Halkbank'ın 'teamül hukuku' ilkelerince muafiyetinin olup olmadığını yeterince değerlendirmediği sonucuna da vardı. 

Savcılar Halkbank’a ABD yaptırımlarının hedefi olan İran’ın gizli bir şekilde 20 milyar doları transfer etmesine yardımcı olmak, bankacılık dolandırıcılığı ve para aklama dahil olmak üzere altı farklı suç yöneltmişti. Halkbank ise davada bankacılık dolandırıcılığı, para aklamanın yanı sıra İran, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki paravan şirketleri kullanarak yaptırımlardan kaçınma suçlamalarını reddetmişti. (DIŞ HABERLER)