Halkbank davasında Ali Rıza Güngen'den 'kaçamadılar'

ABD'deki Halkbank davasında avukatlar, 'terörist' yaftası yapıştırılarak akademiden ihraç edilen Gazete Duvar yazarı Ali Rıza Güngen'in makalelerini kullandı. Güngen ironik duruma dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin İran’a yaptırımlarının delinmesi davasına 2019'da sanık olarak giren Halkbank’ın temyiz başvurusuna ilişkin duruşma 17 Ocak'ta ABD Anayasa Mahkemesi’nde görüldü. Dokuz üyeden oluşan Yüksek Mahkeme tarafların sözlü savunmalarını dinledi, taraflar heyetin sorularını cevapladı.

Halkbank'ın avukatları savunma dilekçelerinde, Türkiye’de 2016 yılında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile üniversiteden atılan ve bugün çalışmalarını Kanada’daki York Üniversitesi’nde sürdüren Gazete Duvar yazarı Dr. Ali Rıza Güngen’in iki makalesine atıf yaptı.

Ali Rıza Güngen'in Thomas Marois ile birlikte 2013 ve 2016 yıllarında kaleme aldığı makaleler avukatların savunmalarında temel olarak kullandığı “Halkbank Türkiye’dir” ve “Kuruluşundan bu yana ABD, diğer ülkelerle olan ihtilaflarını federal mahkemede yargılama yoluyla değil savaş ve diplomasi yoluyla çözmüştür. Hiçbir ABD mahkemesi, yabancı bir devletin ve onun kurumlarının cezai kovuşturmasına izin vermemiştir” tezlerine temel oluşturdu. 

Ali Rıza Güngen, Twitter hesabından yaptığı açıklamada savunmada kendisinden 'otorite' olarak faydalanıldığı, devletin farklı birimlerinin ise kendisine terör yaftası yapıştırdığı çelişkisine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: 

- ABD Yüksek Mahkemesi’ndeki savunmayı ‘Halkbank Türkiye’dir’le başlatıp yabancı devletlerin dokunulmazlığını öne sürmeleri beklenir ama tarafların dinlenmesi öncesindeki dilekçede makalelerimi kullanmaları yine de ilginç. 

- Egemenlik ve devlet bankasının kamusallığından bahsetmeleri gerekince bu işi ciddiye alan benim gibi bir sosyalist akademisyeni (ve meslektaşlarımı) alıntılamaktan kaçamamışlar. Otorite olarak alıntıladıkları bana, aynı devletin başka birimleri terörist yaftası yapıştıradursun…” (HABER MERKEZİ)