Halkbank davası: ABD Yüksek Mahkemesi tarafları dinledi

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmekle suçlanan Halkbank'la ilgili temyiz başvurusunun duruşması Yüksek Mahkeme'de görüldü. Tarafları dinleyen mahkeme kararını daha sonra açıklayacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin İran’a yaptırımlarının delinmesi davasına 2019'da sanık olarak giren Halkbank’ın temyiz başvurusuna ilişkin duruşma ABD Anayasa Mahkemesi’nde görüldü.

9 üyeden oluşan Yüksek Mahkeme tarafların sözlü savunmalarını dinledi, taraflar heyetin sorularını cevapladı.

VOA Türkçe'nin haberine göre duruşmada Halkbank’ı temsil eden avukat Lisa Blatt, Egemen Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası’nın (FSIA) yabancı devletler aleyhinde açılan davalarda Amerika’daki mahkemelerin yetkisini sınırlandırdığını savundu.

Blatt, Anayasa Mahkemesi’nin Halkbank’ın bu yasaya dayanarak yaptığı itirazını haksız bulması halinde bunun uluslararası ilişkiler ve diplomasi bakımından sonuçlarının olacağını iddia etti.

Duruşmada ABD Adalet Bakanlığı’nı temsilen konuşan Başsavcı Yardımcısı Eric Feigin ise söz konusu yasanın cezai kovuşturmalar için geçerli olmadığını ve bankanın adımlarının bu yasada yer alan ticari faaliyet istisnası kapsamına girdiğini savundu.

Duruşma sırasında eski ABD Başkanı Donald Trump’ın atamış olduğu Anayasa Mahkemesi Yargıçları Brett Kavanaugh ve Amy Coney Barrett’ın taraflara yönelttiği sorular dikkat çekti.

HALKBANK TÜRKİYE DEVLETİYLE AYNI STATÜYE Mİ SAHİP?

Anayasa Mahkemesi’nin muhafazakar yargıçlarından Brett Kavanaugh, “ABD Başkanı’na 'ulusal güvenlik yetkinizi kullanmanızı mahkeme olarak yasaklıyoruz' demek çok tuhaf ve büyük bir şey” dedi.

Duruşmada Anayasa Mahkemesi yargıçlarından bazılarının, Halkbank'ın itirazına dayanak olan ABD yasasının uluslararası hukuku ne derecede yansıttığı ve Halkbank'ın dokunulmazlık çerçevesinde Türkiye devletiyle aynı hukuki statüye sahip olup olmaması gerektiği konusunda soru işaretlerini gündeme getirmesi dikkat çekti.

Bu nedenle yargıçlardan bazılarının davanın alt mahkemelere gönderilmesine sıcak baktıkları izlenimi de ortaya çıktı.

Anayasa Mahkemesi'nin liberal yargıçlarından Ketanji Brown Jackson, "Bu koşullarda karşımızda yabancı bir şirket mi var yoksa iddia edildiği gibi bir devlet mi? Buna kim karar vermeli?" diye sordu.

Halkbank’ın itirazı konusunda Anayasa Mahkemesi’nin ne zaman karara varacağı tamamen mahkemeye bağlı. Bazı hukukçular gerekçeli kararın birkaç ay içinde açıklanabileceğini belirtse de bazılarına göre açıklama 2023 yılı sonuna sarkabilir.

HALKBANK REDDETMİŞTİ

Savcılar Halkbank’a ABD yaptırımlarının hedefi olan İran’ın gizli bir şekilde 20 milyar doları transfer etmesine yardımcı olmak, bankacılık dolandırıcılığı ve para aklama dahil olmak üzere altı farklı suç yöneltmişti.

Halkbank ise davada bankacılık dolandırıcılığı, para aklamanın yanı sıra İran, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki paravan şirketleri kullanarak yaptırımlardan kaçınma suçlamalarını reddetmişti. (HABER MERKEZİ)