Halit Çelenk Hukuk Ödülleri sahiplerini buldu

Devrimci gençlik önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan'ın avukatı Halit Çelenk adına verilen ödüller sahiplerini buldu. Hukuk Ödülü Serdar Ünver'e, Kurul Özel Ödülü Berke Özenç'e verildi.

Deniz Gezmiş arkadaşlarının avukatı Halit Çelenk, 5 Mayıs 2011'de vefat etti. (Fotoğraf: Evrensel)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İdam edilen 1968 gençlik hareketinin önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın avukatı Halit Çelenk adına düzenlenen hukuk ödülleri sahiplerine teslim edildi.

Evrensel gazetesinin haberine göre, ödül töreni Türkiye Barolar Birliği Av. Özdemir Özok Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Törende açılış konuşması yapan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, "Ben Halit Çelenk Ödüllerinin olması gereken yerde, kendi evinde meslek örgütü çatısı olan TBB’de düzenleniyor olmasından onur duyuyorum" dedi.

'ÖNEMLİ TOPLUMSAL DAVALARI POLİTİK BİR BİLİNÇLE YERİNE GETİRDİ'

"Mesleğimizin onuru kendinden menkul metafiziksel bir kullanımdan değil, uzun bir mücadele geleneğine dayanır" diyen Sağkan, "Avukatların mücadelesi hakikat içindir. Bunun için hakikat mücadelesi duruşma salonlarından sınırlı kalmayarak toplumsal bir nitelik kazanmıştır. Halit Çelenk, avukatlık mesleğinin toplumsal mücadelede en büyük katkılarını yapmış en önemli isimlerden birisidir. Önemli toplumsal davaları politik bir bilinçle yerine getirdi" şeklinde konuştu.

'BU ÖRGÜTLÜ HUKUK MÜCADELESİNİN TARİHİDİR'

Halit Çelenk, 1960'ta "İlerici Avukat Derneği"nin kuruluşuna öncülük ettiğini söyleyen Sağkan, "1976’da Çağdaş Avukatlar Derneği’ni kurdu. 1986’da İHD kuruluş çalışmalarına katıldı. Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın kurucuları arasında yer aldı. Bu örgütlü hukuk mücadelesinin tarihidir. Büyük kitleler Denizlerin avukatı olarak tanıdı. Türkiye'nin her yerinden Ankara'ya, Halit Çelenk’e mektupla ulaşmak isteyenlerin adrese 'Denizlerin avukatı, Ankara' yazdığı, yerini de bulduğu söylenir. İdam edilen müvekkillerinin ölüm yıldönümünde hayatını kaybetti. Hak, hukuk ve adalet mücadelesi devam ediyor, yolumuzu aydınlatıyor" ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmasının ardından Erdal Erzincan sahne aldı ve sonrasında ödüller sahiplerine verildi.

HUKUK ÖDÜLÜ, SERDAR ÜNVER'E VERİLDİ

"Negatif Din Özgürlüğü" isimli kitabı ile Serdar Ünver, Halit Çelenk Hukuk Ödülü’ne layık görüldü.

Berke Özenç'e, "Demokrasiyi ve Anayasayı Korumak-Kelsen Schmitt’e Karşı" isimli kitabı nedeniyle Seçici Kurul Özel Ödülü verildi.

"Küresel Adalet: Emperyalizm ve Uluslararası Yargılamalar" konulu tezi ile Gönenç Hacaloğlu ve "Anayasal Dönem Olarak Yürütmenin Güçlendirilmesi Eğilimi" konulu tezi ile Elif Kumru Paksoy, Akademik Destek Ödülü’nü alan isimler oldu.

"Süreklileşen Olağanüstü Halde Hesap Verebilirlik Alanının Daralması ve 'Kanuni' Sorumsuzluk Rejimi" başlıklı tezi ile Hülya Dinçer; "Tıp Fakültelerinde Kadavra Eksikliği ve Üniversitelerin Açtıkları Kadavra Alım İhaleleri Üzerine Bir Değerlendirme" makalesiyle Çağatay Şahin, Akademik Teşvik Ödülü’ne layık görüldü.

SERPİL ÇELENK GÜVENÇ: BURUK BİR TOPLANTI

Kapanış konuşması yapan Halit Çelenk'in kızı Serpil Çelenk Güvenç, "Buruk bir toplantı. Önce iki kurul üyemizi kaybettik. Değerli Rona Aybay ve Erşen Sansal’ı; depremde 221 avukat arkadaşımızı ve on binlerce insanımızı kaybettik. Acımız büyük" dedi.

"Çelenk devletin, toplumun üstünde bağımsız bir varlık olmadığını; toplumsal ilişkilere dayalı olduğunu anımsatır" diyen Çelenk, şunları söyledi:

"Sınıf mücadelesi ile yaşıttır devlet. Yöneten sınıflar için düzenlenir. Adalet bir sınıf adaleti olmaktan öte geçemez. Çelenk, bir söyleşide 'İnsan haklarına dayalı hukuk temelinde emek eksenli olan, insan emeğini göz önüne alacak olan hukuktur' der. Seçime 10 gün kala ülkenin adalet arayışının aslında polis devletin yasa devleti arayışı olduğunu görüyoruz. Temeli insan hakları olan emek eksenli hukuk devleti olduğunu da biliyoruz. Gelecek güzel günlere…"