Halepçe'de gündem: Duyulmayan kadın sesiyim

Halepçe’de belediye hoparlöründen bir kadın, "Ey cellatlar, ey zorbalar, kimsiniz? Ben duyulmayan kadın sesiyim" diye seslendi. Bu sözlerle ilgili vali ve kentin belediye başkanı açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halepçe’de belediye binası hoparlöründen görevli bir kadının, “Ey cellatlar, ey zorbalar, kimsiniz? Ben duyulmayan kadın sesiyim” şeklindeki hitabı kentte gündem oldu. Halepçe Valiliği söz konusu görevli hakkında soruşturma başlatıldığını açıklarken Belediye Başkanı da konu aydınlatılıncaya kadar “işe gitmeyeceğini” duyurdu.

Rudaw'da yer alan habere göre, Halepçe’de “kadına yönelik şiddete karşı mücadele” ve “cinsiyet eşitliği” kapsamında toplumda duyarlılık oluşturulması amacıyla belediye hoparlöründen yapılan söylev, kenti ayağa kaldırdı. Dün gece hoparlör başına geçen kadın görevli, iki dakikalık söylevin bir bölümünde, “Büyük boynuzlu şeytanın yakın dostu bendim, müminler ve Allah'a yakın insanlar sizlerdiniz. Ben sizin aklınıza gelmeyen sınıfım, utanmayacaksınız ey cellatlar, ey zorbalar, kimsiniz? Ben duyulmayan kadın sesiyim” ifadelerini kullandı.

BELEDİYE BAŞKANI: BENİ KANDIRDILAR

Kentte bu söylemlerle, “kadına karşı şiddet adı altında dine dil uzatıldığı” ve “cinsiyet eşitliği ile eşcinselliğin savunulduğu” öne sürüldü. Konu hakkında dün akşam Rûdaw’a konuşan Halepçe Belediye Başkanı Hakim Seyyid Necib, “Bir süre önce Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani’nin ofisinden bir yetkili ile Halepçe Valiliği’nden bir temsilcisi gelip, kadınlara destek amacıyla belediye hoparlöründen üç farklı öğünde iki dakika arayla halka hitapta bulunacaklarını söylediler. Fakat bana okuyacaklarını söyledikleri metin ile bu akşam okunan metin farklı çıktı, beni kandırdılar” dedi.

Necib, “Orada söylenenler bizim kültürümüz, gelenek ve göreneklerimizle uyuşmuyor. Valilik Sekreteri hakkında şikayette bulundum. Konu aydınlatılıncaya kadar görev yapmayacağım, işe gitmeyeceğim” dedi.

VALİ: İSLAM KADINA DEĞER KAZANDIRDI

Olayın ardından bugün Halepçe Valisi Azad Tofiq ile Belediye Başkanı Hakim Seyyid Necib ortak bir basın toplantısı düzenledi. Vali Azad Tofiq, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Haftasında, “dini ve kültürel değerlere aykırı” hiçbir eylem ve etkinliğe izin vermediklerini söyledi. Vali Tofiq, “Şiddete karşı bir mesaj olmasını isterdik. Çünkü İslam'da şiddet lanetlenmiştir. Mesajda kadının özgürlüğünden, insanların eşitliğinden bahsediliyor. Yine kadınların canlı canlı gömülmesinden söz ediliyor. Büyük bir onurdur ki İslam da buna karşıydı. İslam kadına değer ve itibar kazandırdı” diye konuştu.

Halepçe’de yaşayanların yüzde 99’unun Müslüman olduğunu, ne vatandaşların ne de Kürdistan Bölgesi hükümetinin “eşcinselliği” desteklemediğini, reddettiğini vurgulayan Tofiq, "cinsiyet eşitliği ile eşcinselliğin birbirine karıştırılmaması" gerektiğini belirtti.

Vali Tofiq, söylevi okuyan görevli ve organizasyon hakkında soruşturma başlatıldığını da bildirdi. Belediye Başkanı Hakim Seyyid Necib ise, konunun mahkemeye havale edildiğini ve Vali’nin açıklamasından sonra görevine döneceğini söyledi.

Öte yandan Kürdistan İslam Alimleri Birliği Halepçe Şubesi de söz konusu söylev için sorumlular hakkında mahkemeye giderek suç duyurusunda bulundu. Rûdaw, konu hakkında Kubad Talabani’nin ofisinden yetkili Aşti Abdullah ile Halepçe Valiliği Sekreteri’ne ulaşmaya çalıştı ancak her iki yetkili iddialara yanıt vermekten kaçındı. (HABER MERKEZİ)