HALC ve AJC'den Türkiye mektubu: F-16 satışı durdurulsun

HALC ile AJC'nin mektubunda, "Türkiye'ye yeni F-16'lar ve modernizasyon kitleri satmak Amerikan hukukuna, değerlerine ve çıkarlarına zarar verecektir" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de, Helen Amerikan Liderlik Konseyi (HALC) ve Amerikan Yahudi Komitesi (AJC) Kongresi'ye ortak bir mektup yazarak, Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışının durdurulmasını talep etti. 

 

HALC İcra Direktörü Endy Zemenides ve AJC Politika ve Siyasi İşler Kıdemli Direktörü Julie Rayman tarafından kaleme alınan mektupta, "AJC ve HALC adına, temsilciler Chris Pappas, Gus Bilirakis, David Cicilline, Nicole Malliotakis, Frank Pallone ve Carolyn Maloney tarafından desteklenen ve Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışını sınırlandırmayı amaçlayan iki partili NDAA değişikliğine destek vermenizi teşvik etmek üzere bu mektubu kaleme alıyoruz" denildi.

ATİNA'NIN TEZLERİNE DESTEK

Mektubun devamında, Yunanistan’ın Ege özelinde dillendirdiği tezlere destek sunularak, "Türkiye'nin Yunanistan'ın egemen hava sahasına yönelik ihlâlleri ve Ege'deki adalar üzerinde silahlı uçuşları tehlikeli boyutlara ulaşmış olup, bölgede barış ve istikrar için gerçek bir tehdit oluşturmaktadır. Ayrıca Türkiye, Yunan karasularında ve meskûn adaların çevresinde kışkırtıcı ve tehlikeli deniz tatbikatları -bazen gerçek mühimmatla- düzenlemektedir. Recep Tayyip Erdoğan hükûmetinin bu saldırgan provokasyonlarına rağmen ABD yönetimi, Türkiye Cumhuriyeti'nin 40 adet Lockheed Martin yapımı F-16 savaş uçağı ve mevcut devasa savaş uçağı filosu için yaklaşık 80 modernizasyon kiti satın alma taleplerini değerlendirmeye açık olduğunun sinyallerini verdi" ifadelerine yer verildi.

'2-400' VURGUSU

Mektup, şöyle devam etti: "Türkiye'ye yeni F-16'lar ve modernizasyon kitleri satmak Amerikan hukukuna, değerlerine ve çıkarlarına zarar verecektir. Türkiye halihazırda mevcut Amerikan F-16 filosunu Yunan hava sahasını ihlâl etmek için kullanmaktadır. Çeşitli uzmanlar, yükseltilmiş F-16'ların Türkiye'nin de sahip olduğu Rus S-400'lerle aynı yerde konuşlandırılması konusundaki endişelerini sürekli olarak dile getirmektedir. Pappas değişikliği, Kongre'nin Türkiye'nin Yunanistan'ın egemenliğini ihlâl etmediğine dair -özellikle de Yunanistan'ın uluslararası alanda tanınan Uçuş Bilgi Bölgesi'ni ihlal etmediğine dair- sertifika almadığı sürece ABD'nin Türkiye'ye F-16 ve F-16 modernizasyon kitleri ve yükseltme teknolojileri satmasını yasaklamaktadır. Bu önemli değişikliği destekleyeceğinizi umuyoruz. Bu konudaki görüşlerimizi dikkate aldığınız için teşekkür ederiz."