Haaretz: İsrail darbecilere ileri teknoloji ürünü silahlar sattı

Haaretz gazetesi, Israel Aerospace Industries ve Elbit şirketlerinin Myanmar'a askeri darbe sonrasında 2022 yılına kadar "ileri teknoloji ürünü silah satışı" yaptığına ilişkin belge yayınladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  İsrail savunma sanayine hizmet veren Israel Aerospace Industries (IAI) ile İsrail merkezli uluslararası savunma sanayi şirketi "Elbit Systems" tarafından Myanmar'a askeri darbe sonrasında 2022'ye kadar "ileri teknoloji ürünü silah satışı" yapıldığı öne sürüldü.

İsrail'in Haaretz gazetesinde yer alan habere göre, uluslararası ambargonun yanı sıra İsrail yargısı ve hükümetinin aldığı kısıtlayıcı kararlara rağmen Myanmar'la silah ticaretinin askeri darbeden sonra da devam ettiği belirtildi.

Haaretz'in yayınladığı belgelerde, IAI şirketinin askeri darbeden sonra 2022'ye kadar Myanmar'a hava savunma sistemi satışı yaptığı görülürken, Elbit Systems'in de aynı süreç içerisinde hava savunma silahları ve makinalı tüfek sattığı vurgulandı.

AA'nın aktardığına göre silahların İsrail'in Aşdod Limanı'ndan çıkarak Myanmar'ın Yangon Limanı'na nakledildiği aktarıldı.

3 BİNDEN FAZLA KİŞİ ÖLDÜ

Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti. Darbeden bu yana yaklaşık 3 binden fazla kişi hayatını kaybederken, 13 bin kişi gözaltına alındı ve 10 binin üzerinde kişi halen hapishanelerde tutuluyor. Myanmar askeri mahkemeleri, tutuklulardan 2'si çocuk 114 siyasi mahkum hakkında idam kararı verdi. (HABER MERKEZİ)